Αλλη μία σημαντική διάκριση για τον καθηγητή Θεωρητικής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, επικεφαλής του Κέντρου Αστροσωματιδιακής Φυσικής του Κέντρου Προχωρημένων Ερευνών στο Χιούστον και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών κ. Δημήτρη Νανόπουλο, ο οποίος πρόσφατα τιμήθηκε με το βραβείο Enrico Fermi της Ιταλικής Εταιρείας Φυσικής.
Oπως επεσήμανε ο κ. Νανόπουλος, η πρόσφατη διάκρισή του αφορά τις προσπάθειες για τη δημιουργία ενός μοντέλου πειραματικής επαλήθευσης της θεωρίας των υπερχορδών, ή όπως χαρακτηριστικά τόνισε «για να εξακριβώσουμε εάν η θεωρία αυτή έχει σχέση με την πραγματικότητα ή όχι». «Στη θεωρία των υπερχορδών λαμβάνουμε ως βάση ότι τα στοιχειώδη σωματίδια δεν είναι σημειακά, αλλά σαν νήμα, πολύ μικρού μεγέθους (20 τάξεις μεγέθους μικρότερη των διαστάσεων του πυρήνα)», επισημαίνει και προσθέτει «ο λόγος που έχει διατυπωθεί η θεωρία των υπερχορδών είναι για να καταλάβουμε την κβαντική βαρύτητα, να γεφυρωθεί η κβαντική φυσική με τη βαρύτητα και να δώσουμε μια εξήγηση επιστημονική για το πώς έγινε το σύμπαν. Ολο αυτό το οικοδόμημα είναι η κεντρική προσπάθεια που γίνεται αυτή τη στιγμή στη φυσική».
Για τον ίδιο η λειτουργία του Μεγάλου Επιταχυντή του CERN είναι ένα επιστημονικό όραμα που γίνεται πραγματικότητα. «Θα μας δείξει εάν είμαστε λάθος στη θεωρία μας», επισημαίνει. «Εως τις αρχές του ’80 η θεωρία και το πείραμα συμβάδιζαν στην επιστήμη της φυσικής. Ομως τα τελευταία 25-30 χρόνια οι θεωρητικοί φυσικοί προχώρησαν πολύ γρήγορα στις «υποθέσεις» και θεωρίες τους και οι πειραματικοί φυσικοί δεν ήταν σε θέση να τους ακολουθήσουν εξαιτίας των ορίων που έθετε η ίδια η τεχνολογία, αφού απαιτείτο η απελευθέρωση πολύ υψηλών ενεργειών για να αποδειχθούν πειραματικά οι θεωρίες που διατυπώνονταν. Ο μεγάλος επιταχυντής του CERN είναι το κομβικό σημείο «σύγκλισης» όπου οι πειραματικοί μπορούν να συναντήσουν τη θεωρία».
Συναρπαστικά χρόνια
Είναι χαρακτηριστικός ο τρόπος που έκλεισε την ομιλία του ο κ. Νανόπουλος κατά την τελετή απονομής του βραβείου Enrico Fermi, στις 28 Σεπτεμβρίου στο Μπάρι της Ιταλίας: «Πιστεύω ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι πραγματικά συναρπαστικά για την επιστημονική κοινότητα και ελπίζω ότι οι νέοι επιστήμονες θα αισθανθούν τον ίδιο ενθουσιασμό που νιώσαμε και εμείς τη δεκαετία του ’70, με την πληθώρα νέων πειραματικών δεδομένων και τη συνεργασία θεωρίας και πειραματικής επαλήθευσης».
πηγη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου