"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Φάρμακα μαζικής δολοφονίας

Του ΠΑΝΤΕΛΗ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

Ο τεράστιος αριθμός φαρμάκων-μαϊμού που κυκλοφορούν στις χώρες της Ε.Ε. βάζει σε κίνδυνο τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων, σύμφωνα με τον επίτροπο Βιομηχανικών Θεμάτων Γκίντερ Φερχόιγκεν, ο οποίος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ντι Βελτ» κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.
Ο Γκίντερ Φερχόιγκεν αναφέρει ότι τον περασμένο χρόνο οι τελωνειακές αρχές σε πολλές χώρες της Ενωσης κατέσχεσαν 32 εκατομμύρια ψεύτικα φάρμακα. Υποστηρίζει δε ότι «πρόκειται για απόπειρα μαζικής δολοφονίας».

Στη συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα υποστηρίζει ότι ο αριθμός των ψεύτικων φαρμάκων, τα οποία και κυκλοφορούν ανάμεσα σε ασθενείς στην Ευρώπη, αυξάνεται συνεχώς. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι εξαιρετικά ανήσυχη σχετικά με το φαινόμενο αυτό. Πρόκειται κυρίως για αντιβιοτικά, φάρμακα αντικαρκινικά, άλλα που αφορούν τη χοληστερίνη, όπως και παυσίπονα, Βιάγκρα, αλλά και σκευάσματα για την καταπολέμηση της ελονοσίας.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος αναφέρει ότι η παραγωγή και διάθεση ψεύτικων φαρμάκων είναι ένα πολύ σοβαρό έγκλημα που πρέπει να τιμωρείται αυστηρά. Κάθε απομίμηση και παραποίηση φαρμάκων -σύμφωνα με τον Φερχόιγκεν- είναι και μια απόπειρα φόνου. Ενα τέτοιο φάρμακο μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο ενός ατόμου, μια και εκτός των άλλων δεν καταπολεμάται η ασθένεια για την οποία λαμβάνεται το φάρμακο αυτό.

Ζητούνται μέτρα

Ο κ. Φερχόιγκεν πιστεύει ότι η Ε.Ε. πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα για να καταπολεμήσει το φαινόμενο. Τα μέτρα αυτά θα περιλαμβάνουν τη διενέργεια ελέγχων, που θα παρακολουθούν λεπτομερώς την πορεία του φαρμάκου από την παραγωγή μέχρι και την πώλησή του, ενώ παράλληλα θα πρέπει να καθιερωθούν ταινίες ασφαλείας που θα υπάρχουν πάνω στη συσκευασία του φαρμάκου και θα πιστοποιούν τους όρους παρασκευής και την αυθεντικότητά του.

Βέβαια, η καθιέρωση τέτοιων ελέγχων, αλλά και η προσθήκη νέων μεθόδων που θα εγγυώνται την αυθεντικότητα ενός φαρμακευτικού σκευάσματος, θα οδηγούσε σε μια ανεπιθύμητη «παρενέργεια», δηλαδή την αύξηση της τιμής των φαρμάκων από τις φαρμακοβιομηχανίες, οι οποίες έτσι θα μετακυλούσαν στους ασθενείς το σχετικό κόστος που θα προέκυπτε.
πηγη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: