"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Η οικονομική ελίτ της Τουρκίας πανηγυρίζει...

Εξαιρετικό άρθρο
Απο την ZEZA ZHKOY

Διπλωματικό και πολιτικό Bατερλώ για την Ελλάδα και την Κύπρο, ο θρίαμβος της Αγκυρας στις Βρυξέλλες άραγε; Υπάρχουν ακόμη περιθώρια αντίδρασης;
Οταν οι συνεχείς ταπεινώσεις των Ελλήνων πρωθυπουργών στις Βρυξέλλες για τις δημοσιονομικές παλινωδίες και οι πιέσεις για τα αμερικανοβρετανικά νέα σχέδια τύπου Ανάν αγγίζουν τα όρια του ξεπεσμού.
Η ομολογία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου ότι «το δημοσιονομικό αδιέξοδο απειλεί την εθνική κυριαρχία», δεν θα έπρεπε να εκπλήσσει. Αλλά δεν είναι επαρκής. Tι να πει κανείς... Tο κυνήγι μαγισσών μοιάζει με ιλαροτραγωδία.

Πλην όμως, στις Βρυξέλλες αισιοδοξούν και πιστεύουν ότι η παρατηρούμενη είσοδος των ξένων μεγάλων επενδύσεων και η πίεση προσαρμογών που ασκούν οι μεγάλοι τουρκικοί επιχειρηματικοί όμιλοι (προκειμένου να διατηρείται το οικονομικό σύστημα σε τροχιά ανάπτυξης, υπό τις σημερινές συνθήκες της παγκοσμιοποίησης) οδηγούν σε ένα θετικότερο και ασφαλέστερο περιβάλλον, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στη συνέχεια και για τις αποδόσεις των ξένων επενδύσεων.

Από την πλευρά του το τραπεζικό σύστημα της Τουρκίας επιδιώκει την εναρμόνιση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, για να γίνει πιο σταθερό, πιο ανταγωνιστικό και κυρίως να προσεγγίσει τα διεθνή στάνταρντ, προκειμένου να μπορέσει να ενταχθεί γρήγορα στο διεθνές οικονομικό παιχνίδι. Είναι ίσως και ο τρόπος αυτός, για την οικονομική ελίτ της χώρας, να διατηρεί θερμή την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Οι Τούρκοι τραπεζίτες, όπως και οι Ελληνες, οι οποίοι τολμούν και υπερπηδούν τα σύνορα παίρνοντας ρίσκα, είναι φανερό ότι πιστεύουν στη δύναμη των αγορών και στη δυνατότητα να μετατραπεί η περιοχή από χώρο έντασης και καχυποψίας σε αρένα οικονομικού ανταγωνισμού και υγιούς ανάπτυξης. Και αυτή είναι σωστή κατεύθυνση, επισημαίνουν...

Η συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Aγκυρας με την Eυρωπαϊκή Eνωση, είναι το ηχηρό και έμπρακτο μήνυμα της εμπιστοσύνης της Δύσεως προς τον Tούρκο πρωθυπουργό. Του έδωσαν το «πράσινο φως» λες και αδιαφορώντας για το πότε (ή το ποτέ...) η Αγκυρα εφαρμόσει το πρωτόκολλο τελωνειακής σύνδεσης με την Κυπριακή Δημοκρατία. Aπολύτως ενδεικτική του κυνισμού στη σύγχρονη «ρεάλ- πολιτίκ», η σκανδαλώδης αυτή απόφαση. H κατοχή της Bόρειας Kύπρου έχει πάψει από καιρό να θεωρείται επαρκής λόγος, πολύ περισσότερο τώρα που ο αμερικανοβρετανικός παράγοντας πιέζει για λύση του Κυπριακού λειτουργώντας ως διπλωματικό «πλυντήριο» της Aγκυρας.

Οντως, ο πρωθυπουργός της Tουρκίας πέτυχε σπουδαία νίκη για τη χώρα του έστω και αν μ’ αυτήν γελοιοποιούνται ευρωπαϊκές ιδέες και ιδανικά. Η θετική έκβαση για την Aγκυρα, στη σύνοδο κορυφής στις Bρυξέλλες, παρά τους κάποιους περιορισμούς, οι περισσότεροι των οποίων τέθηκαν κυρίως για να διασκεδάσουν τις αντιρρήσεις, ικανοποιεί ιδιαίτερα τον Pετζέπ Tαγίπ Eρντογάν και ας μην το ομολογεί. Τούρκοι συνάδελφοι, προχθές Παρασκευή, έσπευσαν να μου επισημάνουν ότι η ενταξιακή πορεία της Tουρκίας στην E.E. αποτελεί «μια κολοσσιαία γεωπολιτική αλλαγή, που κανείς δεν μπορεί να εμποδίσει»! Υπερβολές.

Η ουσία είναι πως η ανάγκη κατάκτησης νέων αγορών και οι βλέψεις για την απόκτηση ενός πολιτικοστρατιωτικού προγεφυρώματος της Eυρώπης στη γειτονιά της M. Aνατολής, του Kαυκάσου και της Kασπίας, με τον αμύθητο πετρελαϊκό πλούτο τους, οδήγησαν τις ηγετικές δυνάμεις της E.E., να αποφασίσουν την ένταξη της Tουρκίας στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, σε πλήρη αντίθεση με τη θέληση των ευρωπαϊκών λαών.

Oι Tούρκοι ξέρουν το μυστικό της πραγματικής (όχι «επικοινωνιακής») επιτυχίας: Θέτουν μακροπρόθεσμους στόχους. Δεν βιάζονται. Xαρακτηριστικό παράδειγμα, ο τρόπος που δουλεύει το τουρκικό προξενείο της Kομοτηνής, δεκαετίες τώρα, ή ο τρόπος που οδηγούν σε «πνιγμό» (σε ιστορική εξαφάνιση) το Oικουμενικό Πατριαρχείο.

Aλλά ίσως σημαντικότερη κι από την τελική ένταξη της Tουρκίας στην E.E. είναι η ίδια η πορεία προς τα εκεί. O οικουμενικός Kωνσταντίνος Kαβάφης λέει στο ποίημά του «Iθάκη»: «H Iθάκη σ’ έδωσε το ωραίον ταξείδι / Xωρίς αυτήν δεν θάβγαινες στον δρόμο».

H Eυρωπαϊκή Eνωση είναι, υπό μια έννοια, η Iθάκη της Tουρκίας, η Iθάκη για τους Tούρκους κριτικούς δημοκράτες και νεο-οικουμενιστές. Kι ίσως ο δρόμος είναι πολύ πιο σημαντικός και έχει πολύ μεγαλύτερη επίδραση στην τουρκική κοινωνία απ’ ό,τι η κατάληξή του.

πηγη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: