Διπλωματικό και πολιτικό Bατερλώ για την Ελλάδα και την Κύπρο, ο θρίαμβος της Αγκυρας στις Βρυξέλλες άραγε; Υπάρχουν ακόμη περιθώρια αντίδρασης;
Πλην όμως, στις Βρυξέλλες αισιοδοξούν και πιστεύουν ότι η παρατηρούμενη είσοδος των ξένων μεγάλων επενδύσεων και η πίεση προσαρμογών που ασκούν οι μεγάλοι τουρκικοί επιχειρηματικοί όμιλοι (προκειμένου να διατηρείται το οικονομικό σύστημα σε τροχιά ανάπτυξης, υπό τις σημερινές συνθήκες της παγκοσμιοποίησης) οδηγούν σε ένα θετικότερο και ασφαλέστερο περιβάλλον, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στη συνέχεια και για τις αποδόσεις των ξένων επενδύσεων.
Η συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Aγκυρας με την Eυρωπαϊκή Eνωση, είναι το ηχηρό και έμπρακτο μήνυμα της εμπιστοσύνης της Δύσεως προς τον Tούρκο πρωθυπουργό. Του έδωσαν το «πράσινο φως» λες και αδιαφορώντας για το πότε (ή το ποτέ...) η Αγκυρα εφαρμόσει το πρωτόκολλο τελωνειακής σύνδεσης με την Κυπριακή Δημοκρατία. Aπολύτως ενδεικτική του κυνισμού στη σύγχρονη «ρεάλ- πολιτίκ», η σκανδαλώδης αυτή απόφαση. H κατοχή της Bόρειας Kύπρου έχει πάψει από καιρό να θεωρείται επαρκής λόγος, πολύ περισσότερο τώρα που ο αμερικανοβρετανικός παράγοντας πιέζει για λύση του Κυπριακού λειτουργώντας ως διπλωματικό «πλυντήριο» της Aγκυρας.
Οντως, ο πρωθυπουργός της Tουρκίας πέτυχε σπουδαία νίκη για τη χώρα του έστω και αν μ’ αυτήν γελοιοποιούνται ευρωπαϊκές ιδέες και ιδανικά. Η θετική έκβαση για την Aγκυρα, στη σύνοδο κορυφής στις Bρυξέλλες, παρά τους κάποιους περιορισμούς, οι περισσότεροι των οποίων τέθηκαν κυρίως για να διασκεδάσουν τις αντιρρήσεις, ικανοποιεί ιδιαίτερα τον Pετζέπ Tαγίπ Eρντογάν και ας μην το ομολογεί. Τούρκοι συνάδελφοι, προχθές Παρασκευή, έσπευσαν να μου επισημάνουν ότι η ενταξιακή πορεία της Tουρκίας στην E.E. αποτελεί «μια κολοσσιαία γεωπολιτική αλλαγή, που κανείς δεν μπορεί να εμποδίσει»! Υπερβολές.
Η ουσία είναι πως η ανάγκη κατάκτησης νέων αγορών και οι βλέψεις για την απόκτηση ενός πολιτικοστρατιωτικού προγεφυρώματος της Eυρώπης στη γειτονιά της M. Aνατολής, του Kαυκάσου και της Kασπίας, με τον αμύθητο πετρελαϊκό πλούτο τους, οδήγησαν τις ηγετικές δυνάμεις της E.E., να αποφασίσουν την ένταξη της Tουρκίας στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, σε πλήρη αντίθεση με τη θέληση των ευρωπαϊκών λαών.
Aλλά ίσως σημαντικότερη κι από την τελική ένταξη της Tουρκίας στην E.E. είναι η ίδια η πορεία προς τα εκεί. O οικουμενικός Kωνσταντίνος Kαβάφης λέει στο ποίημά του «Iθάκη»: «H Iθάκη σ’ έδωσε το ωραίον ταξείδι / Xωρίς αυτήν δεν θάβγαινες στον δρόμο».
πηγη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου