Ας ξεκαθαρίσουμε, κατ’ αρχήν, ότι το «παραμύθι» έχει πράγματι «κακό λύκο». Μόνο που η ταυτότητα του τελευταίου ορίζεται αναλόγως με τα συμφέροντα, τις επιθυμίες και τις επαναστατικές ονειρώξεις του καθενός.
Ας αρχίσουμε, τώρα, το «διάβασμα» από τα βασικά. Η έννοια του «κερδοσκόπου» στις σύγχρονες αγορές δεν υφίσταται. Οι τύποι -διαχειριστές ξένων θεσμικών χαρτοφυλακίων με μέσο όρο ηλικίας τα 35 χρόνια και βουτηγμένοι στο στρες του μηνιαίου στόχου- καθημερινά στη Νέα Υόρκη, στο Λονδίνο, στη Φρανκφούρτη και αλλού βγαίνουν στο κυνήγι του κέρδους. Μπροστά σε ένα μόνιτορ και όχι απαραίτητα μέσα σε ένα γραφείο αγοράζουν και πουλάνε μετοχές, ομόλογα και εμπορεύματα, στοιχηματίζουν σε ανόδους και καθόδους δεικτών, κάνουν swap σε τίτλους και παράγωγα και ελίσσονται για να αποφύγουν τις ζημίες. Αυτό που θέλουν οι ίδιοι και τα boards, που τους παρακολουθούν, είναι κλείνοντας το PC να έχουν γράψει θετικό αποτέλεσμα. Αν κάνουν το αντίθετο, τότε δεν κάνουν για τη δουλειά και απολύονται.
Εννοείται ότι το τελευταίο πράγμα που θα σκεφτούν, πατώντας το κουμπί sell, είναι ότι κάποιοι πολυπράγμονες στην Αθήνα θα τους κατακεραυνώσουν γιατί έτσι θα «γράψουν» κέρδη. Το πολύ πολύ να ανοίξουν ένα λεξικό, να διαβάσουν ότι η λέξη «κερδοσκόπος» είναι σύνθετη, από το «σκοπός» και «κέρδος», και να κουνήσουν συγκαταβατικά το κεφάλι. Πράγματι, σκοπός τους είναι το κέρδος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου