"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Γερά ποτήρια από την εφηβεία

Της Μαρίας Ριτζαλεου
Ουίσκι και βότκα κάνουν θραύση στις νεαρές ηλικίες και κυρίως στους εφήβους της χώρας, την ίδια ώρα που τα ποσοστά κατανάλωσης αλκοόλ μειώνονται στον γενικό πληθυσμό.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα δύο ερευνών που έγιναν υπό την επίβλεψη της αναπληρώτριας καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αννας Κοκκέβη, και παρουσιάστηκαν χθες σε ημερίδα στη Θεσσαλονίκη με θέμα «Στρατηγικές αντιμετώπισης των συνεπειών της χρήσης του αλκοόλ», η κατανάλωση οινοπνεύματος εμφανίζει ανησυχητικές αυξητικές τάσεις στους εφήβους και θέτει σε κινητοποίηση τους αρμοδίους.
Οπως έδειξαν τα στοιχεία της μίας από τις δύο έρευνες, τα ποσοστά υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ σε εφήβους, ηλικίας 13-18 χρόνων, παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις κατά την περίοδο 1998-2007 και συγκεκριμένα από 11,7% που ήταν το 1998 έφτασαν στο 14,8% το 2007. Το 27% των εφήβων μαθητών ανέφεραν ότι έχουν πιει οινοπνευματώδη ποτά είκοσι ή και περισσότερες φορές τον τελευταίο χρόνο.
Συχνή χρήση οινοπνευματωδών (δέκα ή περισσότερες φορές τις τελευταίες 30 ημέρες) έχει κάνει το 14,5% των μαθητών και υπερβολική χρήση (πέντε ή περισσότερα ποτά στη σειρά τρεις ή περισσότερες φορές τις τελευταίες 30 ημέρες) το 14,8%, ενώ το 12% απάντησε ότι έχει μεθύσει τον τελευταίο μήνα.
Πρώτα σε προτίμηση μεταξύ των μαθητών (24,8%) έρχονται τα ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, όπως το ουίσκι και η βότκα, κι ακολουθούν τα λιγότερο «δυνατά».
Αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι έφηβοι εξαιτίας της κατανάλωσης αλκοόλ, το 12% ομολόγησε ότι έκανε σεξ χωρίς προφυλακτικό και το 10,9% ότι το επόμενο πρωί μετάνιωσε για το σεξ της προηγούμενης βραδιάς.
ΚίνδυνοιΤο 68,4% των μαθητών βλέπει μεγάλο κίνδυνο στην καθημερινή κατανάλωση 4-5 οινοπνευματωδών στη σειρά και τα κορίτσια εμφανίζουν μεγαλύτερα ποσοστά αντίληψης κινδύνου συγκριτικά με τα αγόρια (75,6% και 60,3% αντίστοιχα).
Σύμφωνα με τα στοιχεία της δεύτερης πανελλήνιας έρευνας για τη χρήση αλκοόλ και ναρκωτικών σε γενικό πληθυσμό ηλικίας 12-64 ετών, η κατανάλωση αλκοόλ στον γενικό πληθυσμό φαίνεται να έχει μειωθεί μετά το 1998 κι από 32,9% που ήταν το 1984 έπεσε στο 26,8% το 2004.
Ενα από τα πιο συγκλονιστικά στοιχεία αυτής της έρευνας είναι εκείνο που καταγράφει ότι το 16,4% των Ελλήνων οδήγησαν αφού είχαν καταναλώσει τρία ή περισσότερα ποτήρια οινοπνευματωδών ποτών στη σειρά, κι αυτό παρά το γεγονός πως όλοι όσοι ρωτήθηκαν γνώριζαν για τις ολέθριες συνέπειες της πράξης τους.
«Η βαριά επεισοδιακή κατανάλωση αλκοόλ έχει ως κύρια επίπτωση τη νευροτοξικότητα, ενώ επιδρά σε δομές που σχετίζονται με τη μνήμη, τη μάθηση και τη συμπεριφορά.
Αναφέρονται επίσης μεγαλύτερη συχνότητα ψυχολογικών προβλημάτων (στρες, συναισθηματικές διαταραχές), διαταραχές της «τρέχουσας» μνήμης και προσβολή των γνωστικών λειτουργιών.
«Οι συνέπειες είναι βαρύτερες όταν το φαινόμενο αυτό ξεκινά σε μικρή ηλικία», δήλωσε από το βήμα της ημερίδας η αναπληρώτρια καθηγήτρια Φαρμακολογίας στο ΑΠΘ, Μαρία Μυρωνίδου-Τζουβελέκη, επισημαίνοντας ιδιαίτερα τους κινδύνους για το κεντρικό νευρικό σύστημα του εμβρύου από την κατανάλωση αλκοόλ από τις εγκύους.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: