Μια μέρα βρέθηκε ελεύθερος και έπεσε στα χέρια του FBI. Του κόλλησαν τη χειρότερη κατηγορία: του πιο καταζητούμενου τρομοκράτη. Τον φυλάκισαν στο κολασμένο Γκουαντάναμο 7 χρόνια και 4 μήνες. Κάποτε ανακάλυψαν ότι ήταν αθώος και τον έστειλαν στον βελγικό παράδεισο...
Το διπλό θύμα, της Αλ Κάιντα και του FBI, είναι 31 χρόνων. Γεννήθηκε στη Συρία και είναι κουρδικής καταγωγής. Εγινε γνωστός με το παρατσούκλι Γιάνκο (Janko) και είναι πρωταγωνιστής σε μια παράλογη ιστορία καταδίκης. Καταδικάστηκε, χωρίς ένδειξη ενοχής, στο όνομα μιας ανύπαρκτης δικαιοσύνης. Από την Αλ Κάιντα, που απειλεί να επιβάλει τη δικαιοσύνη του Ισλάμ. Και από το αμερικανικό FBI, που επιμένει να αποδείξει τις παρανομίες της ισλαμικής τρομοκρατίας.
Ο Γιάνκο πέρασε τα χρόνια της εφηβείας του στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Και στις αρχές του 2000 βρέθηκε στο Αφγανιστάν. Ηταν 22 χρόνων όταν έφθασε στην Καμπούλ. Για να συναντήσει την Αλ Κάιντα και τους αντιαμερικανούς Ταλιμπάν, υποστήριξε, όταν τον συνέλαβε το FBI και τον κατηγόρησε για μαχητή του ιερού πολέμου. Η αλήθεια είναι ότι χωρίς να έχει δικαίωμα επιλογής, πέρασε λίγες μέρες σε ένα οίκημα υποδοχής των μαχητών της Αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν.
Προφανώς ήθελε να εξασφαλίζει ένα κρεβάτι κι ένα πιάτο φαγητό. Αλλά δεν είχε διάθεση να εκπαιδευθεί στα όπλα του τρομοκράτη. Η Αλ Κάιντα, χωρίς να τον «δικάσει», τον καταδίκασε με την κατηγορία του Αμερικανού σπιούνου. Τον έριξε στη φυλακή Σαρπούζα του Κανταχάρ και υπέστη τα ομαδικά φοβερά βασανιστήρια στους κρατουμένους, που τους είχαν «κόψει» και το φαγητό. Με την αμερικανική επέμβαση στο Αφγανιστάν, η Αλ Κάιντα εγκατέλειψε τη φυλακή της.
Ο Γιάνκο με 4 φυλακισμένους δεν είχαν πού να πάνε. Εμειναν στη φυλακή και τους «ελευθέρωσαν» οι Αμερικανοί, που ανακάλυψαν κι ένα βίντεο με τους «μάρτυρες» της Αλ Κάιντα. Τον Γιάνκο είχαν εμφανίσει με τον χαρακτηρισμό του «σπιούνου». Ο γενικός εισαγγελέας της Ουάσιγκτον, όμως, τον χαρακτήρισε ως τον «πιο καταζητούμενο τρομοκράτη». Μπήκε στις λίστες του FBI και χωρίς, πάλι, να «δικαστεί», καταδικάστηκε να φυλακιστεί στο Γκουαντάναμο.
Τον Ιούνιο το δικαστήριο της Κολούμπια αναγνώρισε την αθωότητά του και του πρότεινε να διαλέξει ένα «άσυλο». Προτίμησε το Βέλγιο και ήρθε να εγκατασταθεί. Φοβερή ιστορία με φοβερό ερώτημα: Πόσοι είναι οι Γιάνκο;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου