"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Διαγωνισμός Ανικανότητας

Της Σοφίας Βούλτεψη

Η οικτρή εικόνα που παρουσιάζουν τα δημόσια οικονομικά εδώ και πάνω από μία δεκαετία αποτελούν τον καθρέφτη της ανικανότητας όσων ασχολήθηκαν με την πορεία της χώρας, είτε το αντικείμενό τους ήταν η οικονομία είτε άλλοι τομείς που τροφοδοτούν ή όφειλαν να τροφοδοτούν την οικονομία. Ο τίτλος του «τσάρου» απονεμήθηκε σε κόσμο και κοσμάκη. Ο τίτλος του υπουργού επίσης. Το αποτέλεσμα είναι αυτό που βλέπουμε και δυστυχώς νιώθουμε στο πετσί μας. Ασχετοι βρίσκονται, λοιπόν, μονίμως στο τιμόνι της χώρας; Τα νούμερα αυτό δείχνουν.
Ο κ. Σημίτης παρέλαβε το χρέος στα 100 δισ. ευρώ και το παρέδωσε στα 200. Η Ν.Δ. το παρέλαβε στα 200 και το παρέδωσε στα 300. Τώρα πηγαίνουμε για τα 400. Και όλα αυτά, παρά τα 40 δισ. ευρώ που κάθε χρόνο εισπράττει το κράτος από φόρους –κα μάλιστα χωρίς να καταπολεμάται η φοροδιαφυγή– και παρά τα 7 δισ. ευρώ που κατά μέσο όρο εισπράττουμε σταθερά κάθε χρόνο από την Ε.Ε.

Οσα προσβλητικά ακούσαμε προχθές από τον κ. Αλμούνια τα έχουμε ξανακούσει πολλές φορές. Προς τι η έκπληξη, λοιπόν; Διαγωνισμός γίνεται για το ποιος έδωσε τα περισσότερα πλαστά στοιχεία στο μικρότερο χρονικό διάστημα. Επτά φορές η Ελλάδα έδωσε πλαστά στοιχεία μέσα σε πέντε χρόνια, διακηρύσσουν οι κατήγοροι της Νέας Δημοκρατίας. Στην πραγματικότητα, το ρεκόρ το κατέχει ακόμη το ΠΑΣΟΚ. Διότι, σύμφωνα με την Εκθεση του Μαΐου 2004 της Κομισιόν, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε δώσει πλαστά στοιχεία πέντε φορές μέσα σε τρία χρόνια (Μάρτιος 2000-Σεπτέμβριος 2002).

«Δεν είχαμε εικόνα για την πραγματική δημοσιονομική κατάσταση πριν από το Μάρτιο του 2004», είπε πει και τότε ο κ. Αλμούνια, προσθέτοντας ότι από το 1997 είχε διαπιστωθεί το πρόβλημα, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να βρίσκεται έκτοτε σε επιτήρηση.

Το 2006 ο πρώην σύμβουλος του κ. Παπανδρέου κ. Πολεμαρχάκης στο συνέδριο του Εκόνομιστ είχε πει πως μετά το 2000 τα δημοσιονομικά είχαν ξεφύγει πλήρως. Εκπληξη μπορεί να εκφράζεται μόνον από τους αδαείς και αυτούς που σκόπιμα εμφανίζουν απώλεια μνήμης.
ΠΗΓΗ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: