"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


1 εκατ. δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά δουλεύουν τα Stage!

Της Σοφίας Βούλτεψη

Τ’ είχες Γιάννη, τ’ είχα πάντα. Το 2004 το ΠΑΣΟΚ έφυγε από την εξουσία αφήνοντας πίσω του 250.000 συμβασιούχους, οι οποίοι, σύμφωνα με έγγραφα του ίδιου του ΑΣΕΠ, προσπαθούσαν να μπουν στο Δημόσιο από την πίσω πόρτα. Μέσω των γνωστών πελατειακών σχέσεων. Ησαν κι εκείνοι ανασφάλιστοι. Όχι μόνο συνταξιοδοτικά, όπως συμβαίνει με αυτούς των Stage, αλλά και από πλευράς ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης –η οποία παρέχεται στους σημερινούς ομήρους. Η συνέχεια γνωστή. Κινητοποιήσεις των συμβασιούχων που παρέμεναν επί καιρό μέσα σε σκηνές έξω από το υπουργείο Εσωτερικών. Ηλθε το Διάταγμα Παυλόπουλου και μονιμοποίησε όσους κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Νωρίτερα, το 1994, το ΠΑΣΟΚ επαναπροσέλαβε και μονιμοποίησε 14.000 συμβασιούχους που είχαν εργαστεί έστω και μια μέρα την περίοδο 1981-1989 και δεν ανανεώθηκε η σύμβασή τους την περίοδο 1990-1993.


Το 2009 η Νέα Δημοκρατία έφυγε από την εξουσία αφήνοντας πίσω της άγνωστο αριθμό (περί τους 30.000) απασχολουμένων στα Stage. Ακολουθώντας τους πρώτους διδάξαντες –τους πολιτικούς του ΠΑΣΟΚ– οι της Νέας Δημοκρατίας κατόρθωσαν να μετατρέψουν έναν (ευρωπαϊκό) θεσμό εργασιακής εμπειρίας σε μοχλό πελατειακών σχέσεων και προσωπικών στρατηγικών. Όπως δεν ντρέπονται οι του ΠΑΣΟΚ για το παρελθόν τους, έτσι δεν ντρέπονται και οι της Ν.Δ., που τώρα προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τα Stage και για εσωκομματικούς λόγους.

Τώρα, το ΠΑΣΟΚ, δια του κ. Παγκάλου εμφανίζεται να διαγράφει το φαύλο παρελθόν –το δικό του και των αντιπάλων του. Η Ν.Δ. δεν διαθέτει ακόμη αρχηγό, επομένως δεν γνωρίζουμε την επίσημη θέση της. Οσα ακούμε από τη Ρηγίλλης είναι φληναφήματα.

Το πιο σχιζοφρενικό είναι ότι ακούμε διάφορους να λένε πως αν φύγουν οι stagier θα… κλείσει το Δημόσιο! Δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν οι υπηρεσίες του!

Η Ελλάδα των 1.022.121 δημοσίων υπαλλήλων, εκ των οποίων οι 927.211 μόνιμοι (απογραφή 2008, στοιχεία ΙΝΕ-ΓΣΕΕ), η χώρα δηλαδή με τον πιο ογκώδη δημόσιο τομέα, θέλει κι άλλους για να παράσχει αυτές τις δημόσιες υπηρεσίες, για την ποιότητα των οποίων δηλώνουν δυσαρεστημένοι οι Ελληνες σε ποσοστό 70%.
ΠΗΓΗ: ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: