Αυτό είπε πριν από 20 και κάτι χρόνια η τότε πρωθυπουργός της Βρετανίας Μάργκαρετ Θάτσερ στον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, σύμφωνα με έναν από τους στενούς συμβούλους του τελευταίου, τον Ανατόλι Τσερνιάεβ. Για να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στη θέση της, η Θάτσερ πρόσθεσε (ψευδώς): «Σας διαβεβαιώ ότι το ίδιο επιθυμεί και ο Αμερικανός πρόεδρος».
Η ίδια στρατηγική μυωπία έκανε τον Μιτεράν να πιστεύει ότι μόνο μια ισχυρή Σερβία- σύμμαχος της Γαλλίας και της Βρετανίας στους δύο Παγκοσμίους Πολέμους- μπορούσε να σταματήσει τον γερμανικό επεκτατισμό. Υποστήριξε έτσι με πάθος τον Μιλόσεβιτς και τα σχέδιά του για τη Μεγάλη Σερβία, θυσιάζο ντας τη Βοσνία. «Φρανσουά ο Πρώτος, Βασιλιάς των Σέρβων», έγραφαν τα πανώ που κρατούσαν οι διαδηλωτές στους δρόμους του Παρισιού τη μαύρη περίοδο 1992-95, όταν βομβαρδιζόταν καθημερινά το Σαράγεβο. Κάπως έτσι βάφτηκε στο αίμα και η Σρεμπρένιτσα, υπό τα αδιάφορα βλέμματα των δυτικών «εγγυητών» της ειρήνης.
Η γερμανική ενοποίηση αιφνιδίασε τόσο τον Μιτεράν και τη Θάτσερ, όσο και τον Χέλμουτ Κολ και τον Χόνεκερ. Και αυτά που ακολούθησαν διέψευσαν φυσικά τους χαρισματικούς εκείνους ηγέτες. Όπως γράφει ο Βρετανός ιστορικός Τίμοθι Γκάρτον Ας στην Γκάρντιαν, ούτε καν η οικονομική κρίση δεν έσπρωξε τους Γερμανούς προς την ακροδεξιά. Η ενοποίηση της Γερμανίας άνοιξε τον δρόμο για την οικοδόμηση της ενωμένης Ευρώπης- την οποία, βέβαια, ανυπομονεί να αρχίσει να υπονομεύει ο ιδεολογικός κληρονόμος της Θάτσερ, ο νέος, φιλόδοξος αυριανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου