"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


«Φορολογήστε μας για το καλό της πατρίδας μας»

Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΜΠΑΣΑΚΑΛΗ

Είμαστε πλούσιοι και επιθυμούμε να φορολογηθούμε για το καλό της χώρας μας.

Η οικονομική κρίση οδήγησε ορισμένους εύπορους Γερμανούς να σκεφθούν το κοινό καλό.

Ομάδα 44 πολιτών, με περιουσία άνω των 500 χιλιάδων ευρώ, ανέβασε στο Διαδίκτυο κοινή αίτηση, με την οποία ζητούν να επιβληθεί φόρος στην κληρονομιά τους, προκειμένου να βοηθήσουν την πατρίδα τους να γεμίσει τα ταμεία της, που είναι πιο άδεια από ποτέ.
Πλούσιοι και φιλότιμοι όντας, ελπίζουν μ’ αυτό τον τρόπο να πιέσουν τη νέα κυβέρνηση της Αγκελα Μέρκελ να επιβάλει περισσότερους φόρους στους έχοντες.
Μέχρι στιγμής οι πιο γνωστοί πλούσιοι της Γερμανίας δεν έχουν υπογράψει.

Για τον Ντίτερ Λέμκουλ, 66 ετών, συνταξιούχο γιατρό και εμπνευστή της αίτησης όμως αυτό δεν έχει σημασία: Οι πλούσιοι πρέπει να βοηθήσουν τη χώρα που βρίσκεται σε άσχημη οικονομική κατάσταση. Αν τα 2,2 εκατομμύρια Γερμανοί με περιουσία πάνω από 500.000 ευρώ έδιναν για 2 χρόνια το 5% της κληρονομιάς τους θα μαζεύονταν στα κρατικά ταμεία 100 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι δημιουργοί της κίνησης ζητούν από το κράτος να εφαρμόσει ένα σχέδιο με δύο φάσεις.

Το 2009 και το 2010 οι πλούσιοι να φορολογηθούν 5% επί της κληρονομιάς τους. Από το 2011 και μετά να υπάρχει ένας σταθερός φόρος περίπου 1% επί της κληρονομιάς, φόρος που καταργήθηκε το 1997.
«Θέλουμε το 5% από το 2009 και το 2010 να χρηματοδοτήσει συγκεκριμένα προγράμματα για την εκπαίδευση, την υγεία και το περιβάλλον», υπογράμμισε σε συνέντευξή του ο 69χρονος Πέτερ Φόλμερ, ο οποίος ομολογεί ότι «κληρονόμησε πολλά χρήματα που δεν χρειάζεται».
Η ιδέα δημιουργήθηκε στον Λέμκουλ, όταν το Βερολίνο αποδέσμευσε δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ για να σώσει τις τράπεζες.
«Θυμώνω όταν σκέφτομαι ότι ξαφνικά βρήκαμε τόσα χρήματα για τις τράπεζες, χρήματα που πριν δεν είχαμε για να χρηματοδοτήσουμε κοινωνικά, εκπαιδευτικά ή περιβαλλοντικά προγράμματα», δήλωσε ο Λέμκουλ, τη στιγμή που το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών τα τελευταία δέκα χρόνια διευρύνεται διαρκώς.
Οι σύγχρονοι ευπατρίδες ωστόσο δεν έχουν πολλές ελπίδες να εισακουστούν, αφού το φιλελεύθερο κόμμα FDP, που είναι ο νέος σύμμαχος της Μέρκελ, επιμένει στις προεκλογικές υποσχέσεις του για μείωση των φόρων.

Για να μπορέσει κάποιος να υπογράψει τη διαδικτυακή αίτηση πρέπει να βεβαιώσει ότι έχει το λιγότερο 500.000 ευρώ από κληρονομιά και να πληρώσει μια συνδρομή 200 ευρώ. Εκτός από την αίτηση στο Ιντερνετ υπάρχει και «λίστα υποστήριξης», από πολίτες που υποστηρίζουν την κίνηση.

ΠΗΓΗ: ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: