"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


225 Κροίσοι κερδίζουν όσο... 2,5 δισ. φτωχαδάκια

2,8 δισεκατομμύρια ζουν με εισόδημα κάτω από 2 δολάρια την ημέρα

Γράφει η Κατερίνα Κοσμά

Σε πραγματική... άβυσσο μετατρέπεται, εν καιρώ ύφεσης, το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών ανθρώπων στον πλανήτη, ενώ με ιδιαίτερη σφοδρότητα έχει αρχίσει να στροβιλίζεται στη δίνη της οικονομικής κρίσης και η μεσαία τάξη ένθεν κακείθεν του Ατλαντικού.

Και πώς να μη συμβούν αυτά, όταν 225 Κροίσοι διάσπαρτοι ανά την υφήλιο ελέγχουν πλούτο μεγαλύτερο από αυτόν που κατέχουν πάνω από 2,5 δισ. ψυχές, ενώ μόνο η περιουσία των τριών πλουσιότερων ανθρώπων ξεπερνά το ΑΕΠ των 48 φτωχότερων κρατών!
Ο πλούτος σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης συγκεντρώνεται προκλητικά και με ιλιγγιώδη ταχύτητα σε λίγα μόνο χέρια, τάση που παρατηρείται και στην Ελλάδα, σύμφωνα με έκθεση που πραγματοποίησε το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών.

Βάσει των στοιχείων που επικαλείται η έκθεση, το φτωχότερο 10% του ελληνικού πληθυσμού λαμβάνει το 2,5% του ΑΕΠ -το σύνολο του οποίου υπολογίζεται στα 313,4 δισ. δολάρια (2007)-, όταν το πλουσιότερο 10% του πληθυσμού απολαμβάνει το 26% του ΑΕΠ.

Στην έκθεσή του ο ΟΗΕ κάνει λόγο για την αναγκαιότητα μιας παγκόσμιας «συμμαχίας», προκειμένου να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών. Σημειώνει δε ότι είναι αδύνατον τα 2,8 δισ. ανθρώπων που ζουν με εισόδημα κάτω των 2 δολαρίων ημερησίως να φτάσουν τα καταναλωτικά επίπεδα των πλούσιων και ζητά την άμεση λήψη μέτρων για την ανατροπή της τάσης αυτής που τις τελευταίες δύο 10ετίες έχει παγιωθεί.

Η μεγαλύτερη εισοδηματική ανισότητα καταγράφεται στο Χονγκ Κονγκ (το πλουσιότερο 10% έχει εισόδημα 17,8 φορές μεγαλύτερο από το φτωχότερο 10%), ενώ αντίθετα, οι χώρες με το χαμηλότερο ποσοστό εισοδηματικής ανισότητας μεταξύ των πλουσιότερων και των φτωχότερων τμημάτων του πληθυσμού τους είναι οι σκανδιναβικές, η Ιαπωνία και η Τσεχία.

Εν τω μεταξύ, από έρευνα του αμερικανικού Ινστιτούτου για Μελέτες Πολιτικής προκύπτει, ότι:

Από τις 100 μεγαλύτερες «οικονομίες» του πλανήτη, οι 51 είναι επιχειρήσεις και οι 49 χώρες.
Οι συνδυασμένες πωλήσεις των 200 μεγαλύτερων επιχειρήσεων ξεπερνούν το ΑΕΠ όλων των κρατών του πλανήτη, αν εξαιρεθούν τα 10 πλουσιότερα κράτη! Είναι επίσης 18 φορές μεγαλύτερες από τα ετήσια έσοδα 1,2 δισ. ανθρώπων που ζουν σε καθεστώς απόλυτης φτώχειας.
Αν και οι πωλήσεις των 200 αυτών επιχειρήσεων αντιστοιχούν στο 27,5% της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας, απασχολούν μόλις το 0,78% του εργατικού δυναμικού...

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: