"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Διαδικτύου ανάβασις

Από τον ΦΙΛΙΠΠΟ ΣΥΡΙΓΟ

Με ένα μέρος της αξιοπιστίας της φαίνεται ότι θα πληρώσει η κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου το θέμα των γεν. γραμματέων των υπουργείων. Γιατί, στο πλαίσιο της νέας αντίληψης περί εξουσίας που προωθεί, κάλεσε τους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν βιογραφικά μέσω Internet, γεγονός που ερμηνεύθηκε ως διάθεση επιλογής με αξιοκρατικά κριτήρια, η οποία θα σήμαινε ότι οι θέσεις των γεν. γραμματέων παύουν να είναι πολιτικές.
ΠΡΑΓΜΑΤΙ, όπως λένε οι πληροφορίες, περισσότεροι από 20.000 ενδιαφερόμενοι, προφανώς ποικίλων πολιτικών τοποθετήσεων, έσπευσαν να ανταποκριθούν στο κάλεσμα της κυβέρνησης, με την ελπίδα (αν όχι την πεποίθηση) ότι τα πτυχία και η εμπειρία τους θα αποδεικνύονταν ισχυρότερα των κομματικών ταυτοτήτων.
ΟΙ πιο έμπειροι γύρω από τον ρόλο των γεν. γραμματέων στα υπουργεία, εξεδήλωσαν τις επιφυλάξεις τους από την πρώτη στιγμή, επισημαίνοντας ότι ακόμα και αν οι νέοι γραμματείς δεν κληθούν να παράξουν οι ίδιοι πολιτική, όπως γινόταν στις περισσότερες περιπτώσεις μέχρι σήμερα, θα πρέπει τουλάχιστον να εκτελούν την πολιτική των υπουργών ή υφυπουργών, με την οποία δεν είναι δυνατόν να είναι αντίθετοι.
ΑΡΑ, οι γεν. γραμματείς, όχι μόνο θα πρέπει να είναι ΠΑΣΟΚ, αλλά και του κλίματος της νέας κυβέρνησης και ακόμα περισσότερο του κλίματος του πολιτικού προϊσταμένου του κάθε υπουργείου, ώστε να εξασφαλίζεται η αρμονική μεταξύ τους συνεργασία.

ΠΩΣ θα μπορούσε, λοιπόν, να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, με αξιοκρατικές και απολίτικες επιλογές μέσω Internet; Την απορία έλυσαν τα σχετικά ρεπορτάζ των κυριακάτικων εφημερίδων, και ειδικότερα της «Κ.Ε.», στην οποία οι ενδιαφερόμενοι διάβασαν τα εξής: «Οι θέσεις αυτές -λένε από το Μαξίμου- είναι πολιτικές. Δεν μπορούμε να πάρουμε έναν ακροδεξιό επειδή έχει φοιτήσει σε καλά πανεπιστήμια και έχει πολλούς τίτλους». Και με βάση τον κοινό νου, ούτε έναν κομμουνιστή ή οπαδό της Ν.Δ... Ετσι δεν είναι;

ΚΑΙ τότε προς τι η ανάβαση στο Internet και η καθυστέρηση τόσο πολλών ημερών; Για να δοθεί πρόσκαιρα η ψευδαίσθηση της αξιοκρατίας, που τώρα θα καταρρεύσει με καθόλου ασήμαντο πολιτικό κόστος για την νέα κυβέρνηση; Ή για να γνωρίσουν καλύτερα, μέσω των βιογραφικών τους οι υπουργοί, τους κομματικούς υποψήφιους, που έτσι κι αλλιώς τους γνώριζαν πάρα πολύ καλά;
Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ με τις μεγάλες διεθνείς εμπειρίες, μάλλον προσπάθησε να πρωτοτυπήσει με βάση εικόνες του από το εξωτερικό και ειδικότερα τη Σκανδιναβία. Αλλά εδώ δεν είναι καν Βαλκάνια, είναι Ελλάδα, «η χώρα του πράσινου ήλιου, της ΑΕΚ, του ΠΑΟΚ, της Καλαμαριάς»!
ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: