"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Ωάρια και σπερματοζωάρια από βλαστοκύτταρα

Της ΕΡΗΣ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ

Την επανάσταση στην αναπαραγωγή αναμένεται να φέρει ένα ρηξικέλευθο επίτευγμα ομάδας επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ
Σύμφωνα με την έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Νature», οι επιστήμονες κατόρθωσαν να δημιουργήσουν ανθρώπινα ωάρια και σπερματοζωάρια από βλαστοκύτταρα ανοίγοντας τον δρόμο για νέες φαρμακευτικές θεραπείες, ενώ υποστηρίζουν ότι σε τουλάχιστον πέντε χρόνια από σήμερα ζευγάρια με προβλήματα γονιμότητας θα είναι σε θέση να αποκτήσουν τα δικά τους παιδιά... στο εργαστήριο.

Ομως αυτό δεν θα είναι εφικτό εάν δεν ξεπεραστούν σημαντικά ηθικά εμπόδια και ζητήματα ασφάλειας.



«Στόχος μας είναι να κατανοήσουμε πώς παράγονται τα ωάρια και τα σπερματοζωάρια» εξήγησε η επικεφαλής της έρευνας, Ρέιγιο Πέρα. Οι επιστήμονες ουσιαστικά ανακάλυψαν το ιδανικό «κοκτέιλ» χημικών και βιταμινών για τη μετατροπή των βλαστοκυττάρων σε κυτταρικό σπέρμα, από το οποίο προκύπτουν τα ωάρια και τα σπερματοζωάρια.
Το επίτευγμα αυτό αναμένεται να ξεκλειδώσει πολλά από τα μυστικά της παραγωγής ωαρίων και σπερματοζωαρίων, ανοίγοντας τον δρόμο για την παρασκευή νέων φαρμάκων για τα προβλήματα αναπαραγωγής.

Η επικεφαλής της έρευνας προειδοποίησε ωστόσο ότι, παρόλο που η ομάδα της κατάφερε να δημιουργήσει ωάρια και σπερματοζωάρια, θα ήταν επικίνδυνο και ανήθικο αυτά να χρησιμοποιηθούν στην αναπαραγωγή. «Είναι ο απώτατος σκοπός των εργασιών, όμως πρόκειται για άκρως γενετικά τροποποιημένα κύτταρα και θα ήταν ακατάλληλο να χρησιμοποιηθούν για δημιουργία εμβρύου» σχολίασε η Πέρα.

Η έρευνα του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, η οποία διήρκεσε πέντε χρόνια και χρηματοδοτήθηκε από την αμερικανική κυβέρνηση, αφήνει ακόμη ανοιχτό το ενδεχόμενο κατασκευής ενός χαπιού-θαύματος, το οποίο θα καθυστερεί το στάδιο της εμμηνόπαυσης, ώστε οι γυναίκες να έχουν περισσότερα χρόνια στη διάθεσή τους για την απόκτηση παιδιών. Η επιστημονική ομάδα προσπαθεί τώρα να δημιουργήσει κυτταρικό σπέρμα
.
ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: