(Επίκουρου καθηγητή Χημείας Τροφίμων και lead auditor (ΗΑCCΡ, ΙSΟ), στο Τμήμα Χημείας, του Πανεπιστημιου Αθηνών )
Από το 2005 ξέρουμε ότι στα Οινόφυτα, στον Ωρωπό, στη Θήβα και στην Αυλίδα έχει ανιχνευθεί νερό με καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο [Cr(VΙ)]! Πρόκειται για μια περιοχή όπου ζουν περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι και όπου παράγονται τρόφιμα- βολβοί που βιοσυσσωρεύουν βαρέα μέταλλα. Το γεγονός της εκτεταμένης ρύπανσης του νερού στον Ασωπό και τις παρασώπιες περιοχές υπογραμμίζεται και από το γεγονός ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ είχε ζητήσει από το ΙΓΜΕ πλήρη μελέτη του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα αλλά η εν λόγω μελέτη ήρθε τελικά στο φως της δημοσιότητας μόλις πριν από λίγους μήνες ενώ είχε ολοκληρωθεί από τον Φεβρουάριο του 2008.
Για τη συνολική αντιμετώπιση της υδάτινης επικινδυνότητας θα πρέπει όμως να μελετήσουμε και ποια τρόφιμα παράγονται στις περιοχές με μολυσμένο νερό και να κρίνουμε επιστημονικά κατά πόσον αυτά τα τρόφιμα είναι ασφαλή. Ανάλογα προβλήματα ρύπανσης με άμεσες συνέπειες στα τρόφιμα έχουν εμφανιστεί πρόσφατα στον Μαλιακό Κόλπο και στην Εύβοια. Στον Μαλιακό είχαμε επί τρεις μήνες νεκρά ψάρια και στην περιοχή του Δήμου Μεσσαπίων στην Εύβοια τον Ιούνιο δημοσιεύθηκαν αναλύσεις νερού από το ΙΓΜΕ και το ΕΚΠΑ (Τμήμα Γεωλογίας) με πολύ υψηλά επίπεδα Cr(VΙ).
Το πρόβλημα της υψηλής συγκέντρωσης βαρέων μετάλλων στα νερά και ενδεχομένως και στα τρόφιμα είναι συνυφασμένο με την ανύπαρκτη διαχείριση των αποβλήτων στη χώρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι για την Κομισιόν ο φάκελος «Ασωπός» είχε κλείσει το 2006, αλλά οι διαμαρτυρίες των πολιτών ανάγκασαν την Κομισιόν να ανοίξει πάλι τον φάκελο το 2007 και σήμερα είναι γνωστό ότι η Ελλάδα θα παραπεμφθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την απόκρυψη 600.000 τόνων τοξικών αποβλήτων.
Σύμφωνα με την προαναφερθείσα μελέτη του ΙΓΜΕ, στην περιοχή του Ασωπού έχουν ανιχνευθεί Cr(VΙ) σε επίπεδα μέχρι και 156 μg/l, σίδηρος (Fe) σε επίπεδα μέχρι και 2.700 μg/l (με όριο τα 200 μg/l) και νικέλιο (Νi) σε επίπεδα μέχρι και 54 μg/l (με όριο τα 20 μg/l). Πιο ειδικά, στην περιοχή του Ασωπού, σχετικά με το νερό και τα τρόφιμα, δεν εφαρμόστηκε η ΚΥΑ Υ2-2600-01 για την Ποιότητα του Νερού Ανθρώπινης Κατανάλωσης, η οποία διαπνέεται από την αρχή της πρόληψης αφού προστατεύει τον πληθυσμό από όχι μόνο από βέβαιο αλλά και από «ενδεχόμενο» κίνδυνο. Μάλιστα κατά το άρθρο 8, παρ. 3 ακόμη και εντός ορίων να είναι το νερό, αν αποτελεί ενδεχόμενο κίνδυνο τότε «... απαγορεύεται και διακόπτεται ή περιορίζεται η χρήση του».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου