"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ: Ταραγμένοι καιροί

Πανθομολογείται πλέον και βεβαιώνεται από πλήθος διεθνών εξελίξεων και διαμορφούμενων συνθηκών ότι ζούμε σε ένα κόσμο ασταθή και αβέβαιο, γεμάτο κινδύνους και απρόβλεπτα γεγονότα.



Μια ματιά να ρίξει κανείς στη διεθνή ειδησεογραφία θα διαπιστώσει του λόγου το αληθές.



Στη Μεγάλη Βρετανία του Brexit η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι προκήρυξε αιφνιδιαστικά εκλογές για τις 8 Ιουνίου.



Στη Γαλλία επίσης εξελίσσεται μια από τις πιο σκληρές προεκλογικές μάχες και την προσεχή Κυριακή οι Γάλλοι θα συμμετάσχουν στην πιο αμφίρροπή εκλογική αναμέτρηση των τελευταίων δεκαετιών, το αποτέλεσμα της οποίας θα ορίσει σε μεγάλο βαθμό τις ευρωπαϊκές εξελίξεις.



Η γειτονική Τουρκία εξήλθε διχασμένη από το δημοψήφισμα της Κυριακής και παλεύει τώρα να ισορροπήσει την ώρα που γενικεύεται η κρίση στη Συρία μετά την εμπλοκή των ΗΠΑ και τις διεκδικήσεις των Κούρδων για απόσχιση και αυτονομία.



Ταυτόχρονα σε παγκόσμιο πρόβλημα εξελίσσεται η επιθετική διάθεση της στρατοκρατικής Βόρειας Κορέας, η οποία έφθασε να προκαλεί τις ΗΠΑ και να διαμορφώνει συνθήκες ακόμη και πυρηνικής έντασης στο άκρο της Ασίας.



Καθίσταται φανερό ότι η μικρή και σε κατάσταση στασιμοχρεοκοπίας Ελλάδα δεν μπορεί να παίζει σε αυτό το ασταθές ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον.



Η χώρα μας οφείλει να προστατευθεί και να καλυφθεί έναντι κινδύνων και απρόβλεπτων γεγονότων.

Οι καιροί δεν επιτρέπουν στην κυβέρνηση του κ.Τσίπρα χαλαρότητα και αμεριμνησία.



Ο πρωθυπουργός έχει υποχρέωση...

 να ασφαλίσει κατά το δυνατόν τη χώρα. Να κλείσει το ταχύτερο τις εκκρεμότητες της οικονομίας και να διαμορφώσει συνθήκες σταθερότητας, ικανές να προσφέρουν σχετική ελευθερία κινήσεων στην περίπτωση που οι διεθνείς συνθήκες εκτραπούν.



Αυτή τη φορά δεν θα υπάρχει καμία δικαιολογία. Όλοι γνωρίζουν, όλοι είναι ενήμεροι, άπαντες αντιλαμβάνονται ότι οι καιροί είναι ταραγμένοι και κανείς δεν επιτρέπεται να εφησυχάζει. 


Editorial από το ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: