"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΘΡΗΣΚΕΙΑ και ΥΠΑΡΚΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ: Ανάσταση συνειδητότητας και αυτογνωσίας



Και μερικές  πρώτες,  σκέψεις. Αυθόρμητα.  Προς κάθε κατεύθυνση. Ακόμα και στον εχθρό μου. Ακόμα και στον εαυτό  μου!
 

Ενα λοιπόν. Να προσέχουμε. Στους  δρόμους.  Η ζωή πολύτιμη. Μη κάνεις τον μάγκα. Μπορεί να έχεις και παιδί. Σε χρειάζεται. Μπορεί να πάρεις στο λαιμό σου  τον απέναντί σου. Τον αθώο.  Προσέχουμε για να έχουμε!

 
Δύο  λοιπόνΔεν είναι ανάγκη να πέσεις με τα μούτρα και να «σκουπίσεις»  όλο το  αμνοερίφιο. Και δεν είναι ανάγκη να φουσκώσεις με  δεκάδες μπιρόνια.  Δύο πιάτα είναι αρκετά. Δεν είναι το τελευταίο  σου γεύμα!

 
Τρία λοιπόν. Εγώ προσωπικά αποφεύγω τον θόρυβο. Εννοώ τις στρακαστρούκες και τους δυναμίτες. Οσοι επιδίδονται στο  γνωστό  σπορ το κάνουν  για να ικανοποιήσουν  την τζάμα μαγκιά  τους. Τέλος πάντων. Δεν  είναι ανάγκη να  βγάλεις τα μάτια  σου η  να «σκοτώσεις»  τον  διπλανό σου. Και να ξέρεις  ο Ιησούς αναστήθηκε σεμνά και αθόρυβα. Το αντριλίκι αξίζει  για τα δύσκολα και τα τολμηρά. Εκεί σε θέλω μάγκα!
 
Τέταρτο λοιπόν. Καθόλου περιττό να επεξεργαστείς    τις επιλογές σου. Δηλαδή τις  σχέσεις  σου. Εννοώ τις προσωπικές. Αλλά και τις άλλες. Τις ευρύτερες.  Κοινωνικές και πολιτικές. Το λένε «ανασκόπηση». Εγώ το  λέω «ανακεφαλαιοποίηση». Για τις τράπεζες  «κεφάλαιο» είναι  το  Χρήμα.  Αλλά  για κάθε άνθρωπο το μεγαλύτερο «κεφάλαιο» είναι οι πράξεις του!

 
Πέμπτο  λοιπόν. Κριτήριο  κάθε  επεξεργασίας ατομικών δεδομένων είναι η αυτογνωσία.  Για να  το καταφέρεις πρέπει να παραμερίσεις  τη γνωστή  τακτική «φταίνε οι άλλοι»  για το  δικό  μου πρόβλημα. Για όλα  φταίει κάποιος  «διαιτητής». Ξένος,  έλληνας, πλούσιος, κάποιοι πράκτορες, οι τραπεζίτες και πάει λέγοντας!

 
Εκτο  λοιπόν. Οσο εμβαθύνεις, προς τα μέσα, τόσο πιο κοντά  στον πυρήνα  της αυτογνωσίας  θα πλησιάσεις. Κάπως έτσι  θα αναρωτηθείς. Γιατί ας πούμε,  πιστεύω  τους πολιτικούς που  «πουλάνε» παραμύθια;  Που υπόσχονται λαγούς με πετραχήλια; Γιατί, ας πούμε,  ψήφισα τον Τσίπρα; Επειδή μου υποσχέθηκε  13η σύνταξη. Εκείνος έπραξε άριστα. Με τα παραμύθια  κατέκτησε  τον πρωθυπουργικό   θώκο. Ομως εγώ  γιατί τον πίστεψα; Και  γιατί δεν   σκέφτηκα  το εντελώς απλό:  από που άραγε θα  βρει  για να βελτιώσει  μισθούς και συντάξεις; Από τους τοίχους;  Από  το  φιλανθρωπικό  ταμείο της Μέρκελ;

 
Εβδομο λοιπόν.  Κάπου εκεί  και αφού έχεις διανύσει  ικανή απόσταση  από  τα εξωτερικά  ερεθίσματα, από το καφενείο και την μπάλα και κατευθυνθείς προς  το μέσα σου με οδηγό την αυτογνωσία   ίσως αισθανθείς κορόιδο. Καλό αυτό. Οσο  πιο  χαμηλά πέσεις  μέσα σου, τόσο καλύτερα   θα εξοπλιστείς ώστε στο μέλλον κορόιδο να μην  ξαναπιαστείς!

 
Και κάτι  ακόμα
Η   βασική αρχή της αυτογνωσίας στηρίζεται στην εξής  απλή  λογική: μην  κάνεις στον διπλανό σου αυτό που  δεν θελεις να κάνουν οι άλλοι σε σένα. Που πάει να πει ότι  πρέπει να   εκπληρώνεις τις  υποχρεώσεις σου. Οποιος  έχει αλλά δεν πληρώνει  ΔΕΗ,   τραπεζικά  δάνεια και  την εφορία, ε  αυτός καταστρέφει την  πατρίδα!
 

Εύχομαι από καρδιάς  καλή  Ανάσταση. 


Κυρίως  ανάσταση  συνειδητότητας και αυτογνωσίας!

Δεν υπάρχουν σχόλια: