"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ: Μια δεύτερη ευκαιρία για τους Βρετανούς



Εδώ και καιρό η αμηχανία ήταν φανερή στους κόλπους των Συντηρητικών, με την Τερέζα Μέι να μην μπορεί να προχωρήσει σε αποφάσεις. 


Εκτός από τον σκληρό πυρήνα του κόμματος, είναι ξεκάθαρες οι αντιδράσεις στο πολιτικό σύστημα, στα ΜΜΕ και στις τάσεις απόσχισης της Σκωτίας και της Βόρειας Ιρλανδίας.



Οι εξηγήσεις και οι εγγυήσεις για ένα πλήρες στρατηγικό σχέδιο εξόδου δεν είναι επαρκείς και κανείς δεν γνωρίζει ποιες θα είναι από δω και πέρα οι κινήσεις διαχείρισης του Brexit. Oι Σκωτσέζοι είναι αποφασισμένοι να φύγουν και θα το διεκδικήσουν με κάθε τρόπο. Οι Βορειοϊρλανδοί βιώνουν μια πολιτική κρίση στην τοπική τους κυβέρνηση και δεν έχουν εκδηλώσει ακόμα επίσημα, τις προθέσεις τους. Κινούνται όμως σαφώς στο πλευρό των Σκωτσέζων και είναι ζήτημα χρόνου να πάρουν θέση. Τέλος, οι Εργατικοί παλινδρομούν με την ηγεσία του Κόρμπιν να παραπαίει, αλλά τάσσονται ολοφάνερα εναντίον του Brexit.


Bεβαίως, η Μέι δεν κάνει εκλογές για να εγκαταλείψει την προσπάθεια, αλλά για να ενισχύσει την θέση της και να προχωρήσει ακάθεκτη με την αντιπολίτευση αδύναμη να αντιδράσει. Αν βγει αλώβητη, μέσα από τις εκλογές της 8ης Ιουνίου, κανείς πια δεν θα μπορέσει να την αμφισβητήσει. Και ανάλογα με τα αποτελέσματα, ούτε οι Σκωτσέζοι θα μπορούν πια να επιμείνουν σε ανεξαρτησία.



Παρόλα αυτά, οι Βρετανοί έχουν μια δεύτερη ευκαιρία να επανέλθουν στην κανονικότητα και να υπερασπιστούν την ευρωπαϊκή τους πορεία. Και αυτή τη φορά, ίσως...
 να μην είναι αρκετοί οι συνταξιούχοι του Λονδίνου για να θυμηθούν την αίγλη της Αυτοκρατορίας.



Η δυσκολία μιας ανατροπής του Brexit έγκειται, όπως και στο μοιραίο δημοψήφισμα, στην φανερή αδυναμία του Κόρμπιν. Θα μπορούσε όμως, μέσα από τον προεκλογικό αγώνα, να αναδειχθεί μια νέα ηγετική φυσιογνωμία, προκειμένου να πείσει τους ψηφοφόρους για την μεγάλη ανατροπή.



Σε κάθε περίπτωση, οι Βρετανοί θα σταθούν για άλλη μία φορά, μπροστά στην ιστορική πρόκληση, λαμβάνοντας υπόψη πολλούς νέους παράγοντες – το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών ας πούμε- και έχοντας πια επίγνωση της έλλειψης σοβαρού προσανατολισμού για το Brexit.



Το βέβαιο είναι ότι η Ευρώπη ζει μεγάλες στιγμές και όλα προετοιμάζουν τις κοσμογονικές αλλαγές που πρόκειται να συμβούν από δω και πέρα


Φυσικά, η 23η Απριλίου θα είναι η μεγάλη μέρα που η Γαλλία θα δείξει τις προθέσεις της. Αν ξεπεραστεί αυτός ο σκόπελος, ο δρόμος για την μεγάλη δεύτερη ευκαιρία των Βρετανών θα ανοίξει διάπλατα.



Στο Παρίσι βρίσκεται όπως πάντα, το κλειδί της Ευρώπης. Εχουμε ακόμα καιρό για τους Βρετανούς…

Δεν υπάρχουν σχόλια: