"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΥΡΙΖΟΤΣΑΡΛΑΤΑΝΑΔΙΚΟ: Τελείωσε το… τέλος της λιτότητας για τους τελειωμένους



Για όσους δεν το παρατήρησαν, το Μέγαρο Μαξίμου δεν εξέδωσε την Παρασκευή το μεσημέρι κανένα από τα γνωστά, θριαμβευτικά του non paper μετά την «συμφωνία» της Βαλέτας…



Ισως επειδή έπειτα από δύο μήνες επανήλθε αιφνιδιαστικά η λιτότητα. Αυτή που στις 20 Φεβρουαρίου είχε τελειώσει, επειδή δήθεν είχαν συμφωνηθεί κάτι αντίμετρα, τα οποία τώρα απλώς τέθηκαν και επισήμως υπό αίρεση και θα υπάρξουν «αν και εφόσον».


Αντιθέτως, ο Ευκλ. Τσακαλώτος έμοιαζε τρισευτυχισμένος στην συνέντευξη Τύπου μετά το eurogroup. Και ανακοίνωσε με περισσή ικανοποίηση και με κάποια συστολή ότι «η συμφωνία περιλαμβάνει μέτρα που θα στενοχωρήσουν τον ελληνικό λαό».



Επί δύο μήνες ο Αλέξης Τσίπρας εμφανιζόταν να δίνει μάχες και να διαπραγματεύεται «πολιτικά». Ολα για τα μάτια κάποιου κόσμου και ενδεχομένως του Σπίρτζη ο οποίος έπειτα από τόσα δάκρυα ήταν ο πρώτος που είχε πανηγυρίσει ανακουφισμένος και φουριόζος το τέλος της λιτότητας.



Σήμερα, η νέα λιτότητα είναι εδώ. Η γραμμή Τσακαλώτου έχει καλύψει τις κόκκινες γραμμές του Τσίπρα, η κυβέρνηση της Αριστεράς είναι η πρώτη της περιόδου των μνημονίων που δεσμεύει την επόμενη με μέτρα που συμφωνεί και μοιάζει να μην καταλαβαίνει ότι αυτό είναι το πολιτικό της τέλος.   


Ακόμη και αν τα τινάξει όλα στον αέρα και παρά τις διακινούμενες διαθέσεις δεν κλείσει τελικά την αξιολόγηση, θα έχει προσφέρει μεγίστη υπηρεσία στους επόμενους: ο Μητσοτάκης μάλλον με δυσκολία κρατιέται να εκστομίσει ένα μεγάλο «ευχαριστώ» για την μόνιμη δικαιολογία που του προσφέρει ο Τσίπρας: «όλα τα έχει συμφωνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, μην με κοιτάτε και μην φωνάζετε»…



Τώρα ο Αλ. Τσίπρας, ο Τσακαλώτος, η Αχτσιόγλου και όλοι οι υπόλοιποι αυτής της κυβέρνησης – μην λησμονούμε: προϊόν ανασχηματισμού του προηγούμενου Νοεμβρίου, ώστε δήθεν να έκλεινε με συνοπτικές διαδικασίες η αξιολόγηση, που ακόμη δεν έχει κλείσει – ετοιμάζονται προφανώς για μία ακόμη πολιτική παράσταση. Ισως μία τελευταία.



Οι σαστισμένοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που πριν δύο μήνες είχαν βολευτεί με την εκ του προχείρου προπαγανδιστική πομφόλυγα του τέλους της λιτότητας, περιμένουν να ακούσουν κάτι καινούργιο. Ισως ματαίως.



Οι συγγραφείς του Μεγάρου Μαξίμου μοιάζει να έχουν στερέψει από ιδέες, το τέλος της λιτότητας μοιάζει να… τελείωσε. 


Και ξαναρχίζει το θέατρο του παραλόγου στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.



Θα μπορούσε να είναι άλλη μία διασκεδαστική πινελιά στην μουντζούρα που έχει φτιάξει ο Τσίπρας την τελευταία διετίαΌμως...
 όλη αυτή η «καλλιτεχνία» στην άσκηση της διακυβέρνησης δεν φαίνεται να συγκινεί πλέον κανέναν. Ούτε το κοινό, ούτε τους χορηγούς…

Δεν υπάρχουν σχόλια: