"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - Μ. ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Γιατί εκλογές στις 8/6;



Το Brexit έχει ήδη ξεκινήσει. Άρα, ο ισχυρισμός περί διαφωνιών της αντιπολίτευσης που προέβαλε η Τερέζα Μέι για εκλογές είναι απλώς η πρόφαση. 


Η πολιτική σκηνή στη Μεγάλη Βρετανία για περισσότερα από δύο χρόνια βρίσκεται σε κατάσταση παρακμής με τον πρώην πρωθυπουργό Κάμερον να χάνει σε ένα δημοψήφισμα που μόνος του δημιούργησε. Οι τότε επιφανείς υπέρμαχοι του Brexit εμφανίζονται εξίσου αναντίστοιχοι των περιστάσεων, καθώς ο ένας μετά τον άλλον φοβούνται (;) την ευθύνη και παραιτούνται.

 
Η Σκωτία αποτελεί μία ανοιχτή πληγή για τη Μεγάλη Βρετανία. Μία πληγή στην οποία μπήκε ξανά αλάτι με το νέο αίτημα για τη διενέργεια δημοψηφίσματος. Η απόσχισή της μοιάζει όλο και πιο πιθανή. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος υπέρ του Brexit διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο.

 
Η Τερέζα Μέι του Συντηρητικού Κόμματος παρουσιάζεται κραταιά. 


Στο αντίπαλο στρατόπεδο πάλι επικρατεί νηνεμία με την καταιγίδα να μην αποτελεί απίθανο ενδεχόμενο. Απεδέχθησαν την πρόκληση της πρωθυπουργού όμως η κύρια ενασχόληση του προέδρου του είναι γάντζωμα στην εξουσία. Ο Τζέρεμι Κόρμπιν έχει αντιληφθεί ότι κινδυνεύει και παλεύει με κάθε τρόπο να παραμείνει παραγκωνίζοντας εδώ και μήνες ακόμη και το ζήτημα του Brexit, επιλέγοντας να αναλώνεται σε εσωκομματικά θέματα.

 
Σε όλα τα παραπάνω λοιπόν δείχνει...
 να οφείλεται, σε πολύ μεγάλο βαθμό, η απόφαση της Βρετανίδας πρωθυπουργού να προχωρήσει στις εκλογές που ανακοίνωσε


Η νίκη της είναι σχεδόν σίγουρη - με βάση τα έως τώρα δεδομένα. 


Το Εργατικό Κόμμα υποχωρεί ατάκτως ενώ η Τερέζα Μέι φαίνεται πιο ισχυρή από ποτέ με τη σημερινή της κίνηση να αιφνιδιάζει τους αντιπάλους της. Θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την απειλή;



 

Δεν υπάρχουν σχόλια: