"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


TOYΡΚΙΑ: Φιλοευρωπαϊκή δηλώνει ξαφνικά η κυβέρνηση Ερντογάν

Σε φαινομενική αντίθεση με τις κατά καιρούς δηλώσεις του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην υποτιθέμενη «διεθνή συνωμοσία» που έχει στόχο την ανατροπή του, επίδειξη φιλοευρωπαϊσμού έκανε ο Τούρκος υπουργός αρμόδιος για τις σχέσεις με την ΕΕ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Είναι ευθύνη δική μας να βελτιώσουμε την εικόνα της Τουρκίας στην Ευρώπη, με συγκεκριμένα βήματα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Προκειμένου να γίνει το 2014 η χρονιά της Ευρώπης, ήδη επεξεργαζόμαστε πακέτα μεταρρυθμίσεων τα οποία θα υποβληθούν στη Βουλή. Πρόκειται για τρία πακέτα, ένα για τα θεμελιώδη πολιτικά δικαιώματα, ένα για την Δικαιοσύνη, κι ένα  για διάφορες αλλαγές στη νομοθεσία ώστε να συνάδει με τα ευρωπαϊκά κεκτημένα» δήλωσε ο Τσαβούσογλου σε συνέντευξη Τύπου την οποία παραχώρησε σε ξένους ανταποκριτές στην 'Αγκυρα.

Η χρονική συγκυρία εξηγεί το «άνοιγμα» της κυβέρνησης Ερντογάν στην ΕΕ. Εντός του Μαΐου θα ξεκινήσει μία σειρά από επίσημες επισκέψεις στην Τουρκία του Στέφαν Φούλε, αρμόδιου Επιτρόπου της ΕΕ για την διεύρυνση. Μόλις προ ημερών ο Τσέχος Φούλε ανέφερε, σε γραπτή δήλωσή του, ότι «αμφιβάλλει για την δέσμευση και την αφοσίωση της Τουρκίας απέναντι στις αξίες που διέπουν την λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι:  
«ως επίτροπος για την Διεύρυνση, οφείλω να παραδεχτώ πως τα γεγονότα των τριών τελευταίων μηνών στην Τουρκία [σ.σ: εννοεί κυρίως τα σκάνδαλα διαφθοράς στα οποία φέρεται ως εμπλεκόμενος ο Ερντογάν και την αυταρχική στάση του] θέτουν εν αμφιβόλω την προσήλωση της χώρας στα ευρωπαϊκά ιδεώδη». 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: