"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: O ξεχασμένος νταβατζής με το όνομα… ελληνικό κράτος!!!

Του Γιώργου Κράλογλου

Το 2005 ο τότε πρωθυπουργός της Ν.Δ. Κ. Καραμανλής κήρυξε, μέσα σε ένα σουβλατζίδικο, τον «άγνωστο πόλεμο» κατά των «νταβατζήδων» του ιδιωτικού τομέα. Άγνωστος ο πόλεμος… άγνωστα και τα αποτελέσματά του


Μετά από 10 χρόνια ο διάδοχός του στην Ν.Δ. και πρωθυπουργός Α. Σαμαράς μας αποκαλύπτει «έργα και ημέρες» ενός ακόμη νταβατζή. 


Του νταβατζή με το όνομα… ελληνικό κράτος!!!

 
Είναι συνεπώς περιττά τα παλαμάκια όταν αυτό που (επί της ουσίας) κάνει η κυβέρνηση είναι να ομολογήσει το κρατικό νταβατζιλίκι. 

 
Αλλά θα σταθώ στο πως ο πρωθυπουργός ομολόγησε δημόσια τα δεινά έντιμων επιχειρηματιών και επαγγελματιών που δεν αγνόησαν το κράτος-νταβατζή και φροντίζουν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.
 

Πρώτο νταβατζιλίκι που βγάζει μάτια!!!

 
Σύμφωνα με την ομολογία του κ. Σαμαρά «…μέσα σε ένα χρόνο, το 2013, πληρώθηκαν οι μισές από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου. Οι οποίες το 2012 έφταναν τα 9,5 δισεκατομμύρια και σήμερα είναι 4,7 δισεκατομμύρια. Μέχρι το τέλος του 2014, θα έχουν μειωθεί στα 2 μόνο δισεκατομμύρια, αφού προβλέπονται πληρωμές 2,7 δισεκατομμύρια για φέτος, από τις οποίες το 1 δισεκατομμύριο θα πληρωθεί χωρίς να δανειστούμε: από το πρωτογενές πλεόνασμα που βγάλαμε την προηγούμενη χρονιά! 

 
Το θαυμαστικό είναι δικό του όπως και η «μεταμέλεια» που ακολουθεί: «….έτσι το κράτος δεν θα ταλαιπωρεί πια τον πολίτη για δικές του ΄αμαρτίες΄. Ούτε και το κράτος πλέον -θα πρέπει όλοι να το καταλάβουμε- μπορεί να είναι ποτέ αυστηρό προς τον πολίτη, όταν δεν είναι δίκαιο προς τον πολίτη πρώτα». 

 
Πότε κατάλαβε το κράτος αυτό που ομολογεί σήμερα ο κ. Σαμαράς; 

 
Μόλις 10 χρόνια!! Από τότε που ο προκάτοχός του κήρυξε… πόλεμο στους νταβατζήδες του ιδιωτικού τομέα. 


Μόλις 5 χρόνια από τότε που μπήκαμε στην κρίση!!! 


Και μόλις 14 χρόνια από τότε που μπήκαμε στον 21ο αιώνα αφού κλείνοντας την ομιλία του ομολογεί: «…Και έτσι, η Ελλάδα μπαίνει πραγματικά στον 21ο αιώνα.» 

 
Δεύτερο νταβατζιλίκι του ίδιου μεγέθους!!!

Ο πρωθυπουργός «αιφνιδιασμένος»… από το μέγεθος του κρατικού αίσχους αποφασίζει: «…Όλα τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν στο παρελθόν, σε επιχειρήσεις λόγω μη καταβολής ΦΠΑ, που δεν τους είχε πληρώσει το ίδιο το Δημόσιο, καταργούνται! Έτσι, το κράτος θα έχει πληρώσει πια εκείνα που χρωστάει…». 

Εδώ το κράτος - νταβατζής δεν ντρέπεται να ομολογήσει (δια στόματος του πρωθυπουργού του) ότι ενώ χρωστάει τα μαλλιοκέφαλά του σε ιδιώτες (κοντά στα 10 δισ. μέχρι το τέλος του 2012) έριχνε πρόστιμα στους ίδιους επιχειρηματίες που αφού τους στέγνωνε δεν είχαν λεφτά να πληρώσουν τα χρέη τους!!!

Τώρα το κράτος - νταβατζής συμφωνεί στον συμψηφισμό αλλά αν του πεις να σου πληρώσει και πρόστιμο θα σου πάρει το σπίτι και θα σε χώσει μέσα….


 
Τρίτο νταβατζιλίκι που κρατάει 100 χρόνια!!!

Προσέξτε πρωθυπουργική ομολογία για την τύχη κληροδοτημάτων και κληρονομιών που οι ηλίθιοι Έλληνες -ιθαγενείς δώρισαν στο κράτος από το 1914 και μετά ή εγκαταλείψανε (για τους δικούς τους λόγους) στο κράτος την περιουσία τους «…η κυβέρνηση κατάρτισε για πρώτη φορά, μετά από περίπου 100 χρόνια, το νομοθετικό πλαίσιο διοίκησης, διαχείρισης και εποπτείας των αδρανών καταθέσεων ή κληροδοτημάτων, ή ΄σχολαζουσών΄ κληρονομιών, δηλαδή κληρονομιών που δεν τις διεκδικεί κανείς, που παραμένουν ακίνητες, αδρανείς. Έτσι, ένας σημαντικός πόρος που έμενε ανενεργός, τώρα ήλθε στην επιφάνεια και αξιοποιείται…». 

Δηλαδή για ένα ολόκληρο αιώνα, ίσως και περισσότερο, κανείς δεν ήξερε τι γίνεται με όλη αυτή την κρατική περιουσία και ίσως ποιος την κουτάλιαζε… 

 
Τέταρτο νταβατζιλίκι του κράτους με τις συντάξεις!!!

Ο πρωθυπουργός ενημερώνει τους ηλίθιους ιθαγενείς του που μάτωσαν για να βγάλουν μια συνταξούλα ότι «…βρέθηκαν μερικές χιλιάδες μη καταγεγραμμένων και συνταξιούχων των οποίων τη σύνταξη συνέχιζαν να εισπράττουν οι συγγενείς τους ακόμα και μετά το θάνατό τους! Στις περιπτώσεις αυτές αναζητήθηκαν οι αχρεωστήτως καταβληθείσες συντάξεις συνολικού ποσού 54 εκατομμυρίων ευρώ. Και μέχρι στιγμής ανακτήθηκε συνολικά το 70%, δηλαδή 35-36 εκατομμύρια ευρώ….».

Τι να σχολιάσεις τώρα μέσα σε όλη αυτήν την αθλιότητα ενός άτιμου κράτους που πήρε τα λεφτά των συνταξιούχων για να πληρώσει χρέη και κρατικούς υπαλλήλους αλλά την ίδια στιγμή συνέχιζε να δίνει συντάξεις - μαϊμούδες 54 εκατ. ευρώ.

Τι να πεις όταν το κράτος-μπαταχτσής συνεχίζει να χρωστάει 4 δισ. ευρώ και σουφρώνει το σπίτι του μικρομεσαίου και τον απειλεί και με φυλακή. 


Το μόνο που οφείλουμε να πούμε (εκτός ίσως από το μπράβο για την κατανόηση της απλής αλήθειας έστω και 14 χρόνια από την είσοδο στον 21 αιώνα) είναι να αποσυνδέσετε, κ. Σαμαρά, την πολιτική από την οικονομία .

Και να αφήσετε την οικονομία να λειτουργήσει με τους δικούς της κανόνες χωρίς να μπερδεύετε το κράτος-απατεώνα στα ποδάρια της.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: