"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


EΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Και έβρασαν οι ιπποπόταμοι στις γούρνες τους

Γράφει ο ΣΑΜΠΟΤΕΡ

Για τις ευρωεκλογές του απριλίου, 50+ μέρες πριν δεν ξέρουμε ούτε πόσους σταυρούς μπορούμε να βάλουμε, και βέβαια ούτε καν έχει ακόμη ψηφιστεί ο νέος εκλογικός νόμος.  

Αλίμονο, οι σαμαροβενιζέλοι είναι συνεπείς στις προκλογικές μπούρδες τους.
 
Τον απρίλιο του 2009 το ψηφοδέλτιο που είχα ρίξει στην κάλπη είχε σχεδόν άγνωστα σε εμένα πρόσωπα, αλλά με πολλά ένσημα και γνώσεις και πολλά κιλά μυαλό στο κεφάλι τους. Το ψηφοδέλτιο κόντρα στη συνήθεια της εποχής δεν είχε ούτε ηθοποιούς, ούτε τραγουδιστές, ούτε αθλητές, ούτε celebrities της «διάνοησης» ή των media-μαιδανών.

Την ίδα αμέριμνη εποχή ο playstation-πρωθυπουργός κατακεραύνωντας, ως συνήθως ρητορικά, τις επικρίσεις για τα χάλια της ελληνικής οικονομίας έβγαζε στον αέρα το διαφημιστικό μήνυμα με τα πράσινα παπαγαλάκια και όπου διαφήμιζε τη «θωρακισμένη» μας οικονομία και το καταπληκτικό μέλλον που μας περίμενε. 

Από κοντά συναινούσε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και εκείνης της κυβέρνησης κος πρετεντέρης, που έγραφε «το θεωρημα του παπαγάλου» όπου και κατέληγε «ότι το σποτ της νδ λέει την αλήθεια, αλλά μόνο ένα μέρος της αλήθειας». 

 Η θωρακισμένη οικονομία είχε βαρέσει χρεοκοπία ήδη και τελικά εκείνο τα πρασινο παπαγαλάκι σε όλα όσα είχε προφητέψει έχει πέσει μέσα «με σύμμαχο εσένα». 

Τι θυμήθηκα τώρα ε;

Στις εκλογές του απρίλη o πιο ανίκανος αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης όλων των εποχών θα πανηγυρίζει αν καταφέρει να βγει 4 με 5 μονάδες μπροστά από την πολαν του σαμαρά.  

Και ο καήμενος ο σαμ θα πανηγυρίζει γιατί ανέστησε την ελλάδα και έχασε με τόσο μικρή και αναστρέψιμη διαφορά. 

Στην πραγματικότητα θα έχουν χάσει και οι δυο, αλλά κυρίως θα έχει χάσει ο ελληνικός λαός. Τα 24% και 19% που θα συνοδεύουν τα εικονίδια των 2 κομμάτων με συμμετοχή κοντά στο 55% θα έχουν βαρέσει και την οριστική χρεοκοπία των πολιτικών κομμάτων που θα έσωζαν τη χώρα με τις επαναδιαπραγματεύσεις τους και τα σκισμένα μνημόνια. Το διψήφιο ποσοστό στο ποτάμι θα αποδεικνύει ότι ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται. Ο καημένουλης ιζνογκούντ βενιζέλος, ο ρήτορας του γελοίου «μαζί πέσαμε με την ελλάδα, μαζί θα ανεβούμε», θα κόβει εισιτήριο για επόμενος επίτροπος στην ΕΕ, γιατί η αυτογνωσία και το φιλότιμο, σε αντίθεση με τον καιροσκοπισμό, δεν άνηκουν στα χαρακτηριστικά του.(...)

(...) για να μη σας τα σκοτίζω (...) , την ψήφο μου θα την ρίξω στο πρώτο beatnik κόμμα της ελλάδας: 
 
Σε μια παρέα που ακόμη δεν ξέρουμε από ποιους αποτελείται ακριβώς και πού μπορεί να μην έχουν τις ευρωπαϊκές διαπιστεύσεις των προαναφερθέντων άξιων, αλλά χρειάζεται να υπάρξουν ως beat για να ταρακουνήσουν τα λιμνάζοντα νερά στις γούρνες. 
 
«Τι ήτανε η γενιά των Μπιτ;» ρωτήθηκε κάποτε ο άλεν γκίνσμπεργκ (Allen Ginsberg).
 
 «Μια παρέα φίλων με τον ίδιο τρόπο σκέψης» ήταν η απάντηση του. Mια παρέα που γνωστή και άγνωστη συνάμα άλλαξε τον λογοτεχνικό κόσμο. Οι ιπποπόταμοι ήταν το πρώτο beatnik βιβλίο που γράφτηκε, που όμως δημοσιεύτηκε τελευταίο.

Όταν οι άξιοι δεν μπαίνουν μπροστά, ακολουθείς τους «φίλους» που ίσως σκέφτονται όπως εσύ. Εκτός και στη γωνία σε περιμένει κανένας βαρουφάκης!!

Μέχρι τότε ο σταύρος που παίζει έξυπνα, αποφεύγοντας τα τηλεπαράθυρα της ΤV και τους βυζαντινούς μεγαλοδημοσιογράφους θα θέτει ξανά στο τραπέζι, σχεδόν τα ίδια πράγματα που εξήγγειλαν και προσπάθησαν να υλοποιήσουν οι επίμονοι κηπουροί μερικά χρόνια πριν, πιο στρογγυλά, χωρίς γωνίες.

Σε 5 χρόνια ελπίζω να έχω ένα ίδιο εγκώμιο για τους 3 ευρωβουλευτές που θα περάσουν το ποτάμι βρεγμένοι, μποέμ, φιλελεύθεροι και αφοσιωμένοι.  

Μπορεί το κείμενο που διαβάσατε να μη φαίνεται και τόσο εναλλακτικό και ανεξάρτητο, αλλά τώρα που το ξανασκέφτομαι είναι και εναλλακτικό και ανεξάρτητο όντως.

Έτσι και αλλιώς λίγο μετά τις ευρωεκλογές θα έχουμε και μια επιλογή επιπλέον σε ολική επαναφορά. Kαι οι ιπποπόταμοι θα έχουν βράσει στις γούρνες τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: