"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ: Σε γυναικεία χέρια για πρώτη φορά τρεις μητροπολιτικοί δήμοι

Τουρκία: Σε γυναικεία χέρια για πρώτη φορά τρεις μητροπολιτικοί δήμοι Κανένας μητροπολιτικός δήμος δεν είχε κυβερνηθεί από γυναίκες μέχρι τις χθεσινές δημοτικές εκλογές στην Τουρκία, με τρεις γυναίκες να κάνουν την ανατροπή και να γράφουν ιστορία.

Εκπροσωπώντας τρία διαφορετικά κόμματα, οι υποψήφιες του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Φατμά Σαχίν στην επαρχία του Γκαζιαντέπ, η Γκιουλτάν Κισανάκ του Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας στο Ντιγιάρμπακιρ και η Οζλέμ Τσερτσίογλου του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στην επαρχία του Αϊδινίου πήραν τα ηνία των τριών αυτών πόλεων, κερδίζοντας σημαντική υποστήριξη των ψηφοφόρων.

Η Φατμά Σαχίν που ανήκει στο κυβερνών κόμμα, πρώην διετέλεσε υπουργός Κοινωνικής Πολιτικής και αποχώρησε από το υπουργικό συμβούλιο στον ανασχηματισμό του Δεκεμβρίου, επικράτησε έναντι των ανδρών αντιπάλων της διατηρώντας στην ισχυρή υποστήριξη των ψηφοφόρων του Γκαζιαντέπ στο κόμμα του Ερντογάν.
Εκτός από τη θητεία της ως υπουργός για δύο χρόνια, ήταν βουλευτής του ΑΚΡ για τρεις θητείες και η πρώτη γυναίκα που εκπροσώπησε το Γκαζιαντέπ στην τουρκική Βουλή.

Στις  εκλογές κέρδισε περισσότερο από το 50% τω ψήφων και ανέλαβε τη διακυβέρνηση του 1,7 εκατ. κατοίκων δήμου που αποτελεί σημαντικό εμπορικό κέντρο της Τουρκίας.

Η Γκιουλτάν Κισανάκ, άλλη μία έμπειρη βουλευτής και αντιπρόεδρος του Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας, κέρδισε τους αντιπάλους της στο Ντιγιάρμπακιρ.

Η Οζλέμ Τσερτσίογλου, που είχε ανακηρυχθεί δήμαρχος του Αϊδινίου το 2009, επανεξελέγη και φέτος. Ωστόσο, αυτή τη φόρά συνέδεσε το όνομά της ως πρώτη γυναίκα μητροπολιτική δήμαρχος, αφότου το Αϊδίνιο έγινε μητροπολιτικός δήμος τον Νοέμβριο του 2012.
Γνωστή βιομήχανος, που διετέλεσε αντιπρόεδρος του CHP το χρονικό διάστημα μεταξύ 2002 - 2009, η Τερτσίογλου έγινε και η πρώτη γυναίκα δήμαρχος του κόμματός της και του Αϊδινίου στις προηγούμενες δημοτικές εκλγοές.

Η μικρή εκπροσώπηση του γυναικείου φύλου στην τουρκική πολιτική σκηνή και ιδιαιτέρως στις τοπικές κυβερνήσεις, έχει αποτελέσει πηγή έντονων ανησυχιών και παρά τα πολλά υποσχόμενα φιλόδοξα σχέδια, τα ηγετικά πολιτικά κόμματα στη χώρα έχουν καταγράψει χαμηλές επιδόσεις σχετικά με ζήτημα αυτό.

Το BDP και το «αδελφό» του Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμαy (HDP) έχουν ευαισθητοποιηθεί για το θέμα με διορισμό υποψηφίων γυναικών σε μεγάλο ποσοστό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: