"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ: Ο Γκιούλ απορρίπτει την ανταλλαγή πολιτικών ρόλων με το Ερντογάν - «Ενα μοντέλο "Πούτιν-Μεντβέντεφ" δεν είναι κατάλληλο για μια δημοκρατία»

Απέρριψε την Παρασκευή ο τούρκος πρόεδρος την πιθανότητα ανταλλαγής πολιτικών ρόλων με τον πρωθυπουργό της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας ότι «ένα μοντέλο Πούτιν-Μεντβέντεφ» δεν είναι κατάλληλο για μια δημοκρατία.
 


«Δεν έχω κάποιο πολιτικό σχέδιο για το μέλλον, σύμφωνα με τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα» είπε σε δημοσιογράφους ο Αμπντουλάχ Γκιουλ, ερωτηθείς για τις προεδρικές εκλογές του Αυγούστου, στις οποίες αναμένεται να συμμετάσχει ο Ερντογάν.
 


Ερωτηθείς εάν θα μπορούσε να υπάρξει ένα «μοντέλο Πούτιν - Μεντβέντεφ» (σ.σ. ο Βλαντιμίρ Πούτιν έγινε πρωθυπουργός στη διάρκεια της προεδρίας του Μεντβέντεφ και στη συνέχεια διεκδίκησε ξανά την προεδρία, με τον Μεντβέντεφ ως πρωθυπουργό) ο Γκιουλ απάντησε πως αυτή ο φόρμουλα δεν είναι «κατάλληλη» για μια δημοκρατία.
 


Πριν από μερικές ημέρες, σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν στον τουρκικό Τύπο από κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση στα κεντρικά γραφεία του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, ο κ. Ερντογάν φέρεται να είπε στους παριστάμενους βουλευτές: «Αν θα πάω στο Προεδρικό Μέγαρο, θα είμαι ο πρόεδρος του λαού. Θα ασκήσω πλήρως τις αρμοδιότητες και τα συνταγματικά δικαιώματα μου».

Πρόκειται για μία πρώτη σαφή ένδειξη της επιθυμίας του τούρκου πρωθυπουργού να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές της χώρας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: