"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ (και όχι μόνο) ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Το γραφικότερο μέρος του Στρασβούργου


Από τα θεωρεία της ολομέλειας, στο Στρασβούργο, μπορείς να μετρήσεις ένα προς ένα τα κεφάλια των Ευρωβουλευτών που βρίσκονται μέσα στην αίθουσα. Μισό λεπτό να το δοκιμάσω. Εντάξει. Είναι 19:10, τοπική ώρα, της Μεγάλης Δευτέρας. Στη συνεδρίαση της ολομέλειας, 36 βουλευτές, με εντολή του Ευρωπαίου πολίτη και έξοδα του Ευρωπαίου φορολογούμενου, συζητούν για την κίνηση των φορτηγών και τον θόρυβο που παράγουν τα αεροδρόμια.



Για να είμαι ειλικρινής, πέταξα τα ακουστικά από το κεφάλι για να μην υποκύψω στη σαγήνη ενός ύπνου που δεν έρχεται για να σε αναπαύσει, αλλά για να σε πάρει από εκεί μέσα. Όμως, σας δίνω τον λόγο μου, αν η δουλειά μου ήταν να αποφασίσω για το μέγεθος των φορτηγών, που θα πατάνε την άσφαλτο της Ευρώπης, θα το είχα πάρει πιο σοβαρά. Τώρα με απασχολούν άλλα πράγματα:. 


Πού είναι οι υπόλοιποι Ευρωβουλευτές; 


Μου λείπουν αρκετές ντουζίνες. Και, του κερατά, είναι η τελευταία σύνοδος της ολομέλειας. Μετά η Ευρωβουλή κλείνει, για να ανανεωθεί. Αρκετοί εξ αυτών θα έρχονται στο Στρασβούργο και στις Βρυξέλλες μόνο μέσα από τις αναμνήσεις τους. 


Πού είναι οι Ευρωβουλευτές;  


Σκέφτηκα μήπως έχουν πάει να πιάσουν στασίδι για να ακούσουν τον απολογισμό της ελληνικής προεδρίας από τον Βενιζέλο. Όχι, δεν είναι ούτε εκεί. Πιθανότατα είναι εκεί που πηγαίνουν και οι Έλληνες κοινοβουλευτικοί όταν η ολομέλεια δεν πρόκειται να μεταβληθεί σε αρένα.



Αν το δεις έτσι, μπορεί και να διασκεδάσεις τις ανησυχίες σου ως προς την ποιότητα των ανθρώπων που θα στείλουμε στην Ευρωβουλή. Για αρκετούς δε, θα έλεγα ότι είναι ασφαλέστερο να βρίσκονται εκτός της αιθούσης, παρά εντός. 


Και να, τώρα που κάποιος, σε γλώσσα ακατανόητη, λέει κάτι για τα αεροδρόμια, βάζω στα έδρανα μερικούς από τους ευρωβουλευτές που θα μας εκπροσωπούν από τον άλλο μήνα. Δεν θα σας γράψω ονόματα, θα τα πνίξω στη χολή μου. Απορώ, όμως, τι στο διάολο θα είχαν να πουν. Αν όχι για τα αεροδρόμια, αλλά για το επόμενο θέμα, την υγιεινή τροφίμων, ζώων και φυτών.


Η Ελλάδα, σε μεγάλο βαθμό, θα στείλει στο Ευρωκοινοβούλιο δημοφιλείς αδαείς. Ανθρώπους ανεπαρκείς να χειριστούν θέματα υψηλής εξειδίκευσης, εντελώς ανώριμους για να αντιμετωπίσουν τη συγκυριακή πίεση των λόμπι ή τη διαπραγμάτευση μίας κρίσιμης ψηφοφορίας. Και αυτό είναι λάθος. Στην περίπτωση της Ευρώπης, ο λαός πρέπει να επιλέγει πολιτική κατεύθυνση, να δίνει προσανατολισμό. Δεν μπορεί να γνωρίζει ποιος είναι ο καταλληλότερος για να σταθεί στους προβολείς και  ανάμεσα στις σκιές των διαδρόμων.  


Βέβαια, η έδρα στην Ευρωβουλή ήταν παραδοσιακά ένα από τα πολυτελή ρουσφέτια των πολιτικών αρχηγών. Όμως ανάμεσα στους φίλους και στους αυλικούς, συνήθιζαν να σπέρνουν και ικανούς.  


Τώρα στο Στρασβούργο ξέρουν ότι από το καλοκαίρι, το πιο γραφικό μέρος της πόλης θα είναι τα γραφεία της ελληνικής αποστολής

Δεν υπάρχουν σχόλια: