"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ: Η Γαλλία ανοίγει το δρόμο της ΕΕ για τους πασάδες

Η Γαλλία είπε ότι προτίθεται να ξεμπλοκάρει τις προενταξιακές συνομιλίες με την Τουρκία στα θέματα που αφορούν στις περιφερειακές ενισχύσεις.
 
Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς δήλωσε μετά από συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, Αχμέντ Νταβούτογλου, στα περιθώρια διάσκεψης για τη Λιβύη, στο Παρίσι, ότι η Γαλλία  είναι πλέον έτοιμη να συζητήσει το κεφάλαιο για την περιφερειακή πολιτική. 
 
“Του επιβεβαίωσα ότι είμαστε έτοιμοι... να αρχίσουμε τις συνομιλίες για το κεφάλαιο 22” είπε ο Φαμπιούς σε συνέντευξη Τύπου.
 
Οι προενταξιακές διαπραγματεύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία έχουν ξεκινήσει από το 2005 αλλά μέχρι στιγμής η ¨Άγκυρα έχει ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις μόνο για ένα από τα 35 κεφάλαια -τα θέματα πολιτικής που πρέπει να συμφωνήσουν οι υποψήφιες προς ένταξη χώρες. Η Γαλλία έχει προβάλλει βέτο σε πέντε κεφάλαια. 
 
Σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, Νικολά Σαρκοζί, που είχε τη θέση  ότι η Τουρκία δεν ανήκει στην Ευρώπη, πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ έχει δηλώσει ότι η υποψηφιότητα της Τουρκίας θα πρέπει να κριθεί με βάση τα πολιτικά και οικονομικά κριτήρια. 
 
Εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών είπε ότι ελπίζει η ανακοίνωση να δώσει νέα ώθηση στις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία , συμπληρώνοντας ότι η Γαλλία αναμένει τώρα από την Τουρκία “να συμβάλλει ουσιαστικά σε αυτή τη νέα διαδικασία.”
 
(Πηγή: Reuters)

Δεν υπάρχουν σχόλια: