"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


TOYΡΚΙΑ: Μπίρες με... μπιπ!


Πώς είναι η ζωή στην Κωνσταντινούπολη; 

Εχει πολλά πράγματα να δεις. Πολύ κόσμο, την Αγία Σοφία και μπίρες με τηλεοπτικό «μπιπ».

Οταν αρχίσει και πέφτει «μπιπ» κατά τη μετάδοση ταινίας από την τηλεόραση ακόμη και στη λέξη «μπίρα», ξαφνιάζεσαι μεν αρχικά, λες δεν μπορεί, κάποιο λάθος θα έγινε, αλλά εάν βγάλεις το κεφάλι σου από το παράθυρο και το αφήσεις να κάνει μια στροφή εκατόν ογδόντα μοιρών, όλα σου φαίνονται λογικά.

Στην αρχή δεν το καταλαβαίνεις. «Ποια ήταν η λέξη που έπεσε μπιπ;» αναρωτιέσαι, μέχρι που αντιλαμβάνεσαι ότι ο διάλογος στην ταινία ήταν «θες μια μπίρα; Ναι, καλή θα 'ταν μια μπίρα». Δύο μπιπ σε ένα διάλογο.

Πριν από λίγες μέρες έπαιξε πολύ στην Τουρκία η είδηση ότι οι τουρκικές αερογραμμές κατάργησαν τα αλκοολούχα ποτά σε μια σειρά από εξωτερικές πτήσεις, ενώ στις εσωτερικές η κατάργηση ισχύει εδώ και καιρό.

Υπάρχει μια κλασική περίπτωση που πέφτει διαφήμιση όταν η ταινία που προβάλλεται σε οποιοδήποτε τουρκικό κανάλι περιέχει φιλί. Εδώ δεν κολλάει το μπιπ. Κόβεται αμέσως η ταινία και συνεχίζεται μετά τις διαφημίσεις, αφού έχει περάσει η σκηνή με το φιλί.

Είναι τελικά πολύ λογικό το μπιπ στην μπίρα. Και γι' αυτό είναι λογικό να ξεκινά διοικητική εξέταση εκ μέρους του Συμβουλίου Ανώτατης Παιδείας σχετικά με έναν καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Κοτζάελι, επειδή αυτός έδωσε στους φοιτητές Πολιτικών Επιστημών εργασία με θέμα το «Κομμουνιστικό Μανιφέστο» του Μαρξ.

Το θέμα δεν είναι ιδεολογικό. Ο Μαρξ ούτως ή άλλως διδάσκεται σε τμήματα Κοινωνικών Επιστημών σε όλο τον κόσμο. Η πιο έντονη ακαδημαϊκή κίνηση γύρω από το μαρξισμό παρατηρείται στις ΗΠΑ. Αυτό που συμβαίνει στην Τουρκία δεν έχει να κάνει με την επιστήμη ή την ιδεολογία.
Ο καθηγητής διώκεται και ο Μαρξ θεωρείται απαράδεκτος ως εργασία, επειδή ακριβώς πέφτει μπιπ στην μπίρα.

Πώς είναι η ζωή στην Κωνσταντινούπολη; 

Είναι ένα μπιπ η ζωή εκεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: