"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΚΥΠΡΟΣ: Η «επόμενη ημέρα» για τον νέο πρόεδρο

Του Μιχάλη Ιγνατίου
mignatiou@aol.com - Twitter: @mignatiou

Η ανάδειξη του κ. Νίκου Αναστασιάδη στην προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, συνέβη σε μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για το νησί. Είναι η πρώτη φορά από την τουρκική εισβολή του 1974, που οι πολίτες της Κύπρου νοιώθουν να ενσκύπτει λαίλαπα, αλλά την ίδια στιγμή να είναι ανήμποροι να αντιδράσουν. Το κακό που προκάλεσαν οι τραπεζίτες, οι οποίοι καλύπτονταν από τους πολιτικούς, είναι τεράστιο. Ηδη, είναι χιλιάδες οι άνεργοι, και πολλοί άνθρωποι βρέθηκαν, από τη μία στιγμή στην άλλη, να ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας. Οκτώ χιλιάδες λαμβάνουν καθημερινά συσσίτιο, καθώς δεν έχουν άλλο τρόπο να εξασφαλίσουν φαγητό για τις οικογένειές τους.

Και όλα τα παραπάνω, πριν ακόμα η Κύπρος υπογράψει το Μνημόνιο, το οποίο -όπως αποδεικνύουν οι περιπτώσεις όλων των άλλων χωρών, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας- καταστρέφει πριν ...σώσει. Τα παραδείγματα σωτηρίας κρατών είναι ελάχιστα έως μηδαμινά.  

Ο κ. Αναστασιάδης, που είναι θιασώτης του Μνημονίου, αναμένεται να προχωρήσει τάχιστα τις διαπραγματεύσεις καθώς φαίνεται να πιστεύει ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος εξεύρεσης χρημάτων, αν και προεκλογικά ανέφερε ότι συνομιλεί με δύο χώρες, αναζητώντας προφανώς να επιτύχει καλύτερες συνθήκες δανεισμού. Μακάρι να το πετύχει...

Ο νέος πρόεδρος δεν άφησε καμία αμφιβολία για τους σχεδιασμούς του αναφορικά με την οικονομία. Τόνισε ότι «η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να μπει η οικονομία σε πορεία σταθεροποίησης και ανάπτυξης» και ανακοίνωσε πως «θα συνομιλήσουμε με σοβαρότητα και αποφασιστικότητα με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, με σκοπό την ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση της δανειακής σύμβασης με τρόπο που θα διασφαλίζει τις ευάλωτες ομάδες, την κοινωνική συνοχή και την εργατική ειρήνη». Ομορφα λόγια, που χρησιμοποίησε και ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, και τα οποία δεν λένε τίποτα, ούτε σημαίνουν κάτι για το λαό. Αντιθέτως, πρόκειται για αναγγελία των προδιαγεγραμμένων περικοπών και μίας λιτότητας, που θα θυμίσει τις ημέρες μετά την τουρκική εισβολή.

«Θα εφαρμόσουμε», είπε, «ένα φιλόδοξο πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων στο κράτος και στην οικονομία μας. Απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε θέλουμε την Ευρώπη στο πλευρό μας. Από τη δική μας πλευρά, θα φανούμε απόλυτα συνεπείς και θα τιμήσουμε τις υποχρεώσεις μας», τόνισε ο νέος πρόεδρος. Ως να ακούμε τον κ. Παπανδρέου τον Απρίλιο και το Μάϊο του 2010. Τα αποτελέσματα στην Ελλάδα τα γνωρίζουμε...

Στις 25 Ιουνίου του 2011, η Μαρία Σπυράκη έγραφε τα εξής στην «Ημερησία» μετά το σφυροκόπημα που δέχθηκε ο σημερινός πρωθυπουργός στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Palais d' Academie Royal στις Βρυξέλλες:
«Η χειρότερη στιγμή της συνεδρίασης για τον Αντώνη Σαμαρά ήταν όταν πήρε το λόγο ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης: «Πρόεδρε, είμαστε αδέρφια. Να επιμείνεις στη διαφωνία σου, να τη λες δημόσια και καθαρά, όμως το Μεσοπρόθεσμο πρέπει να το ψηφίσεις» φέρεται να του είπε παγώνοντας το χαμόγελο του προέδρου της ΝΔ που ήλπιζε σε έναν καλό λόγο, αλλά και επιδεινώνοντας περαιτέρω τις σχέσεις ΝΔ - ΔΗΣΥ, που δεν βρίσκονται στο καλύτερο δυνατό σημείο».

Οι σχέσεις του νέου προέδρου με τον πρωθυπουργό δεν είναι οι καλύτερες. Θα προτιμούσε την κ. Μπακογιάννη, ακόμα και τον κ. Παπανδρέου, αλλά όχι τον κ. Σαμαρά. Το «όχι» του σημερινού πρωθυπουργού στο φιλοτουρκικό σχέδιο Ανάν, δεν το χώνεψε ποτέ ο κ. Αναστασιάδης. Τώρα, καλούνται να εργαστούν μαζί για το καλό της Ελλάδας και της Κύπρου. Θα τα καταφέρουν, ειδικά εάν ο νέος ηγέτης της Κύπρου δεχθεί να συζητήσει παρόμοιο κείμενο με το ρατσιστικό σχέδιο Ανάν;

Δεν υπάρχουν σχόλια: