"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ: Ο Οτσαλάν θα κηρύξει(;) κατάπαυση του πυρός στις 21 Μαρτίου

Ο φυλακισμένος ηγέτης των Κούρδων ανταρτών Αμπντουλάχ Οτσαλάν θα κηρύξει κατάπαυση του πυρός τον επόμενο μήνα -την κουρδική Πρωτοχρονιά- προωθώντας έτσι τον ειρηνευτικό διάλογο με την Τουρκία με στόχο τον τερματισμό της 28ετούς ένοπλης δράσης της οργάνωσης, γράφει  ο τουρκικός Τύπος.

Ο Οτσαλάν, ηγέτης του απαγορευμένου Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK), πραγματοποιεί ειρηνευτικές συνομιλίες με την Τουρκία από τον περασμένο Οκτώβριο, ενώ το σαββατοκύριακο συναντήθηκε με αντιπροσωπεία κούρδων πολιτικών για να συζητήσουν την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Στις συνομιλίες αυτές, που πραγματοποιούνται στη φυλακή του νησιού Ιμραλί, κοντά στην Κωνσταντινούπολη, (ο Οτσαλάν) άφησε να εννοηθεί ότι το PKK ενδέχεται να αποφυλακίσει τους τούρκους στρατιωτικούς και κρατικούς λειτουργούς που κρατεί, σύμφωνα με ανακοίνωση που διάβασαν οι κούρδοι πολιτικοί.

Σύμφωνα με την Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (IHD) του Ντιγιάρμπακιρ, το PKK κρατεί εννέα άτομα, περιλαμβανομένων στρατιωτών και δημοσίων υπαλλήλων.

Πολλές εφημερίδες σήμερα αναφέρονται σε λεπτομέρειες ενός χρονοδιαγράμματος για τον τερματισμό της σύγκρουσης από την οποία σκοτώθηκαν περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι.

Τόσο η φιλελεύθερη Radikal, όσο και η φιλο-κυβερνητική Yeni Safak γράφουν σήμερα ότι ο Οτσαλάν θα κηρύξει κατάπαυση του πυρός στις 21 Μαρτίου, κουρδική Πρωτοχρονιά, χωρίς να επικαλεστούν τις πηγές τους.

"Η υγεία μου είναι σε καλή κατάσταση αλλά γερνάω. Θέλω να δω ειρήνη προτού πεθάνω", έγραψε η Milliyet ότι είπε ο 63χρονος Οτσαλάν από το Ιμραλί όπου κρατείται σε απομόνωση από το 1999 που συνελήφθη.


Το χρονοδιάγραμμα για τον τερματισμό της σύγκρουσης προβλέπει σταδιακή αποχώρηση πολλών χιλιάδων κούρδων ενόπλων από την Τουρκία μετά την έκκληση για εκεχειρία και σύμφωνα με την Yeni Safak, οι ένοπλοι του PKK θα αρχίσουν την αποχώρησή τους από την Τουρκία μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου.

Σε αντάλλαγμα, η κυβέρνηση αναμένεται να προωθήσει μεταρρυθμίσεις με τις οποίες θα διευρύνονται τα δικαιώματα της κουρδικής μειονότητας, που αριθμεί περίπου 15 εκατομμύρια από τον συνολικό πληθυσμό των 76 εκατομμυρίων.
e-typos

Δεν υπάρχουν σχόλια: