"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ: Επιμένει για την υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο


 Ενταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μία εβδομάδα πριν από τη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών, Α. Σαμαρά και Τ. Ερντογάν, στην Κωνσταντινούπολη, προκαλεί ο νέος ισχυρισμός που προέβαλε το τουρκικό ΥΠΕΞ επιμένοντας ότι οι περιοχές για τις οποίες έχει αναθέσει έρευνες νότια του Καστελόριζου και νοτιοανατολικα της Ρόδου ανήκουν στην τουρκική υφαλοκρηπίδα.
                           
   
Δεν είναι γνωστό εάν η προβλεπτή αντίδραση της Τουρκίας είχε υπολογισθεί επακριβώς από την Αθήνα, ώστε να μη μετατραπεί η συνάντηση Σαμαρά-Ερντογάν σε άτυπη διαβούλευση για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ, συζήτηση η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε εντάσεις, εφόσον δεν έχει προηγηθεί παρασκηνιακά κάποια συνεννόηση.
 
Το τουρκικό ΥΠΕΞ με ανακοίνωσή του απάντησε στην ελληνική ρηματική διακοίνωση και απέρριψε τις ελληνικές θέσεις κάνοντας λόγο για «ισχυρισμούς που δεν στηρίζονται στο διεθνές δίκαιο», επιμένοντας ότι και τα τρία Οικόπεδα τα οποία ανέθεσε στην ΤΡΑΟ ανήκουν στην τουρκική υφαλοκρηπίδα.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ μάλιστα προαναγγέλλει ότι θα κάνει «ανάλογα διαβήματα στον ΟΗΕ», ενώ προειδοποιεί ότι όλες οι άδειες ερευνών που έχουν εκδοθεί από το 2007 (και αφορούν κυρίως την περιοχή του Καστελόριζου και μεταξύ Κρήτης και Ρόδου με την Κύπρο) εμπίπτουν σε τουρκική υφαλοκρηπίδα και ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα εθνικά συμφέροντά της.

Η απάντηση αυτή της Τουρκίας είναι αναμενόμενη, αλλά δεν απαντά στο ερώτημα για ποιο λόγο επέλεξε η Αθήνα και μάλιστα με κάθε άλλο παρά διακριτικό τρόπο να επιδώσει τώρα τη ρηματική διακοίνωση στον ΟΗΕ (για ένα θέμα που προέκυψε πέρυσι τον Απρίλιο).
Στο κείμενο που κατατέθηκε στον ΟΗΕ ουσιαστικά περιλαμβάνεται η γνωστή θέση που βασίζεται στο Δίκαιο της Θάλασσας περί πλήρους επήρειας των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες, κηρύσσονται άκυρες και μη παράγουσες νομικό αποτέλεσμα οι τουρκικές άδειες ερευνών και επαναλαμβάνεται το γνωστό και ως «άρθρο Μανιάτη» με το οποίο ορίζεται ως εξωτερικό όριο των θαλασσίων ζωνών της χώρας, εφόσον δεν υπάρχει οριοθέτηση, η μέση γραμμή. Το άρθρο αυτό έχει κατατεθεί στην Επιτροπή Δικαίου της Θάλασσας του ΟΗΕ ήδη από πέρυσι τον Απρίλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: