"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ: Υπογραφή του Πρωτοκόλλου της Αγκυρας μόνο με ανταλλάγματα...

Θέμα υπογραφής του πρωτοκόλλου της Άγκυρας μπορεί να τεθεί μόνο ταυτόχρονα με τα θέματα που προτάσσει η τουρκική κυβέρνηση, επαναλαμβάνει για άλλη μια φορά ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος σε θέματα όπως το απευθείας εμπόριο και το άνοιγμα του αεροδρομίου «Ερτζάν» στα κατεχόμενα της Κύπρου. Να υπάρξει πρόοδος στο θέμα προέτρεψε την Αγκυρα, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, στην κοινή συνέντευξη που έδωσε με τον Ερντογάν, μετά τη συνάντησή τους.

Ερωτηθείς από Γερμανό δημοσιογράφο κατά την κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσε στην Άγκυρα με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ για το αν τίθεται θέμα να υπογράψει η Τουρκία το πρωτόκολλο της Άγκυρας, ειδικά μετά την εκλογή του Νίκου Αναστασιάδη ως προέδρου, ο Ερντογάν επανέλαβε την πάγια τουρκική θέση της μή αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Καταρχάς να τα ξεχωρίσουμε. Δεν ήταν εκλογές στην Κύπρο, αλλά στη Νότια Κύπρο», είπε. Συνέχισε λέγοντας ότι «έχει εκλεγεί ο Αναστασιάδης, αλλά δεν γνωρίζω ποια θα είναι η στάση του. Εάν υπάρξει στάση υπέρ της δίκαιης και μόνιμης λύσης, τότε κι εμείς ως εγγυήτρια χώρα θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ξεπεραστεί το πρόβλημα. Αλλά υπάρχουν πράγματα που αναλογούν και στην Ελλάδα. Θα πρέπει να κάνει το ίδιο και η Ελλάδα».

Ο Ερντογάν έθεσε θέμα ταυτόχρονων βημάτων τόσο για το Πρωτόκολλο της Άγκυρας, όσο και για το αίτημα της ΕΕ για υπογραφή εκ μέρους της Τουρκίας, της συμφωνίας επανεισδοχής.

«Έχουμε κάνει ανοίγματα στο θέμα το λιμανιών και των αεροδρομίων, αλλά δεν είδαμε κάποια ανταπόκριση στα ανοίγματά μας αυτά» είπε ο Ερντογάν, εννοώντας τις προτάσεις που έχει διατυπώσει η Άγκυρα τα τελευταία χρόνια, για το ταυτόχρονο άνοιγμα του αεροδρομίου «Ερτζάν» και το απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα.


Μέρκελ: Πρέπει να υπάρξει πρόοδος στο θέμα του Πρωτοκόλλου της Αγκυρας

Ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν τόσο ως προς τα θέματα της ευρωζώνης, όσο και ως προς το Κυπριακό, τίθενται μετά την εκλογή του Νίκου Αναστασιάδη, σύμφωνα με τη Γερμανίδα καγκελάριο, η οποία μάλιστα κράτησε αποστάσεις από το ζήτημα του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας, λέγοντας πως είναι κάτι που δεν εξαρτάται από την ίδια.

Κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, η Μέρκελ μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και σε θέματα κυπριακού ενδιαφέροντος.

«Δεν γνωρίζω ποια θα είναι η πολιτική του νέου προέδρου. Υπάρχουν πολλά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν, όπως για παράδειγμα αυτό με την ευρωζώνη. Τις προσεχείς εβδομάδες θα τα δούμε όλα αυτά» είπε και αναφερόμενη στις συνομιλίες για το Κυπριακό τόνισε:

«Θα δούμε πώς θα εξελιχθούν από εδώ και πέρα οι συνομιλίες με την τουρκική πλευρά. Επιθυμούμε να υπάρξει πρόοδος. Στην πραγματικότητα η υπόθεση του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας δεν είναι πολύ δύσκολη. Οι χώρες που έχουν υπογράψει συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ, όπως για παράδειγμα η Τουρκία, πρέπει να έχουν καλές σχέσεις και εμπορικές σχέσεις με τις χώρες-μέλη. Αυτό δεν έχει γίνει ακόμα πραγματικότητα μεταξύ της Τουρκίας και της Κύπρου».

Η Μέρκελ πρόσθεσε επίσης λέγοντας ότι «αυτό δεν εξαρτάται από μένα. Είναι κάτι που θα κάνουν οι ενδιαφερόμενες χώρες. Ο κ. Ερντογάν είπε πως μπορεί να παίξει κάποιο ρόλο και πως το ίδιο πρέπει να κάνει και η Ελλάδα. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να στηρίξουμε, αλλά η πράξη αφορά τις δύο πλευρές».

Ωστόσο, μιλώντας για τις ευρωτουρκικές θέσεις επανέλαβε τις - όχι ιδιαίτερα αρεστές στην Άγκυρα - απόψεις της.

«Επανέλαβα τη στάση μου. Επιθυμούμε να συνεχιστεί η διαδικασία, παρότι έχω αμφιβολίες σχετικά με την ένταξη της Τουρκίας» είπε η Μέρκελ και υπογράμμισε πως «πρέπει να υπάρξει πρόοδος στο θέμα του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας. Σε αντίθετη περίπτωση θα είναι περιορισμένος ο αριθμός των κεφαλαίων που θα ανοίξουν. Αλλά αν καταφέρουμε να ανοίξουμε ένα κεφάλαιο, αυτό θα είναι ένα βήμα».

Η καγκελάριος είπε ακόμα πως «οι διαπραγματεύσεις είναι ανοιχτές, πράγμα για το οποίο υπάρχει συμφωνία στην ΕΕ. Δηλαδή δεν γνωρίζουμε από τώρα το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων».

Η Μέρκελ αναφέρθηκε και στο αίτημα της τουρκικής πλευράς για έκδοση Τούρκων πολιτών που καταζητούνται στην Τουρκία ως τρομοκράτες.

«Τα αιτήματα έκδοσης εξετάζονται με μεγάλη ευαισθησία και προσοχή» είπε και τόνισε ότι «υπάρχουν κάποιες σχετικές δικαστικές αποφάσεις. Για παράδειγμα λαμβάνουν υπόψη τις συνθήκες κράτησης και σε περίπτωση που μετά την έκδοση πρόκειται να επιβληθεί ισόβια κάθειρξη, μπορεί και δεν ικανοποιείται το αίτημα περί έκδοσης».

Αναφερόμενη στα μέλη του ΡΚΚ, η Μέρκελ είπε «γνωρίζουμε ότι προκειμένου να πάρουν μέρος σε τρομοκρατικές δραστηριότητες, εργάζονται και σε άλλες οργανώσεις που φέρουν άλλους τίτλους. Είμαστε ευαίσθητοι στο θέμα αυτό και το παρακολουθούμε».

Στο θέμα της τρομοκρατίας αναφέρθηκε και ο Ερντογάν. Η τουρκική πλευρά έχει ζητήσει από τη Γερμανία να εκδοθούν από τη Γερμανία 200 «μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων».

Ο Ερντογάν υπενθύμισε ότι ο δράστης της πρόσφατης βομβιστικής επίθεσης εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας στην Άγκυρα είχε έλθει στην Τουρκία προερχόμενος από τη Γερμανία.

Κατά τα άλλα ο Ερντογάν υπογράμμισε τη σημασία των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών τονίζοντας ότι ο όγκος των διμερών συναλλαγών έχει αγγίξει τα 35 δισεκατ. δολάρια ετησίως και ότι κατά το περασμένο έτος πέντε εκατομμύρια Γερμανοί επισκέφθηκαν την Τουρκία, πράγμα που σημαίνει ότι κατέλαβαν τη δεύτερη θέση στον κατάλογο των ξένων τουριστών που επισκέφθηκαν την Τουρκία.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε επίσης ότι από το 2002 μέχρι σήμερα έχουν γίνει τουρκικές επενδύσεις της τάξης του 1,5 δισεκατ. δολαρίων στη Γερμανία, όπου δραστηριοποιούνται συνολικά 70.000 Τούρκοι επιχειρηματίες.

Τέλος υπογράμμισε τη σημασία της πρωτοβουλίας για την ίδρυση γερμανοτουρκικού Πανεπιστημίου στην Τουρκία, μετά την υπογραφή της σχετικής διμερούς συμφωνίας.
 
ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: