"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ: Ειρήνη με αντάλλαγμα νέο Σύνταγμα και μεταρρυθμίσεις λέει ο Οτζαλάν

Με παρόντα έναν αξιωματικό των τούρκικων μυστικών υπηρεσιών (ΜΙΤ) που άκουγε τα πάντα, ο φυλακισμένος αρχηγός του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) Αμπντουλάχ Οτσαλάν συναντήθηκε το περασμένο σαββατοκύριακο με αντιπροσωπεία κούρδων βουλευτών για να συζητήσουν την πορεία των μυστικών επαφών, που ξεκίνησαν τον περασμένο Οκτώβριο μεταξύ του φυλακισμένου από το 1999 «'Απο» και της τουρκικής κυβέρνησης.

Στις συνομιλίες αυτές, που πραγματοποιήθηκαν στη φυλακή του νησιού Ιμραλί, κοντά στην Κωνσταντινούπολη, ο Οτσαλάν μίλησε, για πάνω από δυο ώρες, με τους κούρδους πολιτικούς για όλα: την Τουρκία, την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, τη Συρία και τα πολιτικά του πιστεύω. Σύμφωνα με πληροφορίες εμφανίστηκε έτοιμος για έναν μεγάλο συμβιβασμό.

«Πρέπει να εγκαθιδρύσουμε μια νέα δημοκρατία που να είναι στην ίδια γραμμή με τον νέο κόσμο που ξεπροβάλλει και τη νέα κατάσταση στη Μέση Ανατολή», ειπε ο 63χρονος ηγέτης, συμπληρώνοντας πως «το Κουρδικό ζήτημα μπορεί να λυθεί μόνο με τον πλήρη εκδημοκρατισμό της Τουρκίας. Αν αυτό δεν συμβεί, τότε θα οξυνθούν περαιτέρω τα προβλήματα στην Τουρκία και- φευ!- ενδέχεται να καταλήξουμε όπως το Ιράκ ή η Συρία».

Σύμφωνα με τον κουρδικής καταγωγής βουλευτή Αλτάν Ταν, ο Οτσαλάν, προκειμένου να αποφευχθεί αυτό το ενδεχόμενο, ζήτησε την αναθεώρηση του τουρκικού Συντάγματος καθώς και σημαντικές δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, ο Οτσαλάν στις 21 Μαρτίου, κατά την κουρδική Πρωτοχρονιά, αναμένεται να κηρύξει την κατάπαυση του πυρός προωθώντας έτσι τον ειρηνευτικό διάλογο με την Τουρκία με στόχο τον τερματισμό της 29ετούς ένοπλης σύγκρουσης.

Στις συνομιλίες, ο κούρδος ηγέτης άφησε να εννοηθεί ότι το PKK ενδέχεται να αποφυλακίσει τους τούρκους στρατιωτικούς και κρατικούς λειτουργούς που κρατεί, ενώ θα λάβει χώρα και μια σταδιακή αποχώρηση, μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου, πολλών χιλιάδων Κούρδων ενόπλων από την Τουρκία. Σε αντάλλαγμα, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να προωθήσει μεταρρυθμίσεις με τις οποίες θα διευρύνονται τα δικαιώματα της κουρδικής μειονότητας, που αριθμεί περίπου 15 εκατομμύρια από τον συνολικό πληθυσμό των 76 εκατομμυρίων.

«Οι επόμενες δυο ή τρεις εβδομάδες είναι εξαιρετικά κρίσιμες για τη διαδικασία αυτή. Όμως η τουρκική κυβέρνηση, από τη πλευρά της, θα πρέπει να κάνει μερικά πρακτικά και συγκεκριμένα βήματα προς αυτή τη κατεύθυνση», δήλωσε με νόημα ο ηγέτης του φιλοκουρδικού κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP) Σελαχατίν Ντεμιρτάς που ήταν παρών στη συνάντηση.

Οι μυστικές επαφές Οτσαλάν - κυβέρνησης Ερντογάν έχουν προκαλέσει σεισμό στο εσωτερικό του ΡΚΚ, σύμφωνα με πληροφορίες. Ορισμένοι πιθανολογούν ότι στο πλαίσιο της μάχης μέχρις εσχάτων ανάμεσα σε μετροπαθείς και αδιάλλακτους του κόμματος ίσως εντάσσεται και η ανεξιχνίαστη δολοφονία τριών γυναικών, μελών του κόμματος, στο Παρίσι, στις 10 Ιανουαρίου. 
 
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: