"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ: Ελληνες φοιτητές κέρδισαν νομική «μάχη» στο Παρίσι

Του ΜΙΧΑΛΗ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗ

Το βραβείο της καλύτερης πρωτοεμφανιζόμενης ομάδας στον διεθνή διαγωνισμό Εμπορικής Διαμεσολάβησης απέσπασε η Νομική Σχολή Αθηνών κερδίζοντας εμπειρότερες ομάδες από φημισμένα ιδρύματα του εξωτερικού.

Ο διαγωνισμός, ο οποίος πραγματοποιήθηκε για 8η συνεχή χρονιά από το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο, διεξήχθη στο Παρίσι από 8-13 Φεβρουαρίου. Συμμετείχαν περισσότεροι από 500 φοιτητές, 100 επαγγελματίες διαμεσολαβητές και 66 πανεπιστήμια από 31 χώρες από τη Γερμανία μέχρι τις ΗΠΑ, από την Ινδία μέχρι τη Μεγάλη Βρετανία και από τη Νέα Ζηλανδία μέχρι το Ισραήλ. 
 
Χρειάστηκαν πέντε ημέρες εξαντλητικών διαμεσολαβήσεων, με την ελληνική ομάδα να αναλαμβάνει τέσσερις διαφορετικές υποθέσεις. Αντικείμενο του διαγωνισμού, άλλωστε, ήταν η προσομοίωση διαμεσολάβησης-διαπραγμάτευσης επί υποθέσεων αστικής εμπορικής φύσεως.

Κάθε ομάδα εκπροσωπούσε μία από τις δύο «αντίδικες» εταιρείες, οι οποίες -προκειμένου να επιλύσουν τη μεταξύ τους διαφορά- προσέφυγαν στη διαμεσολάβηση υπό τους όρους του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Σε κάθε γύρο, η ομάδα των φοιτητών συμμετείχε με δύο εκπροσώπους της ως διαπραγματευόμενα μέρη, ενώ τη διαδικασία διηύθυνε ένας έμπειρος επαγγελματίας διαμεσολαβητής.

Η ελληνική ομάδα απέσπασε εξαιρετικά σχόλια από τους κριτές, τόσο για την προετοιμασία της όσο και για την ετοιμότητά της να αντιδρά με οξυδέρκεια και αυτοπεποίθηση στα ανακύπτοντα ζητήματα.

Στην ελληνική ομάδα της Νομικής Σχολής Αθηνών συμμετείχαν οι φοιτητές Φαίδωνας Βαρέσης (3ο έτος), Χλόη Ιορδανίδου (4ο έτος), Ειρήνη Κικαρέα (3ο έτος) και Αθανάσιος Τασόπουλος (3ο έτος). Οι φοιτητές ήταν υπό την εποπτεία του Αντωνίου Καραμπατζού, επίκουρου καθηγητή Αστικού Δικαίου και διαπιστευμένου διαμεσολαβητή από το Chartered Institute of Arbitrators, ενώ υπήρξε και η συνδρομή του Απόστολου Γιαννακούλια, LL.M. (NYU), δικηγόρου Αθηνών και επίσης διαπιστευμένου διαμεσολαβητή από το Chartered Institute of Arbitrators.
Ο κ. Καραμπατζός μίλησε  για την προσπάθεια που κατέβαλαν οι φοιτητές της Νομικής Σχολής για την πολύμηνη προετοιμασία τους αλλά και τον ανταγωνισμό που υπήρξε στον διαγωνισμό.
«Οι φοιτητές διαγωνίστηκαν σε τέσσερις φάσεις, όπου είχαν να αντιμετωπίσουν κάθε φορά μια αντίπαλη ομάδα σε συγκεκριμένη υπόθεση. Η αξιολόγηση ήταν συνολική και αφορούσε τόσο τον χειρισμό των τεχνικών διαπραγμάτευσης όσο και το ουσιαστικό σκέλος, δηλαδή κατά πόσο μπορούσαν να υπερασπιστούν τα συμφέροντα της εταιρείας που εκπροσωπούν και να επιτύχουν τα περισσότερα οφέλη» αναφέρει ο κ. Καραμπατζός.

Ο ανταγωνισμός, σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή αστικού δικαίου, ήταν πολύ σκληρός, καθώς υπήρχαν κορυφαίες νομικές σχολές από φημισμένα πανεπιστήμια (Μονάχου, Λονδίνου, Κορνέλ κ.α.).

Υπήρξαν δύο ιδιάζοντα χαρακτηριστικά της ελληνικής ομάδας, όπως τόνισε ο κ. Καραμπατζός: 
«Αφενός τα παιδιά ήταν η μοναδική ομάδα που πήρε βραβείο και ήταν μη αγγλόφωνη, ενώ η ηλικία των παιδιών ήταν μικρότερη σε σχέση με τον μέσο όρο».
 
Η ταυτότητα του διαγωνισμού
Ο διαγωνισμός διοργανώνεται από το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο (ICC) για όγδοη συνεχή χρονιά, διεξάγεται αποκλειστικά στην αγγλική γλώσσα και αποτελεί τον μοναδικό διαγωνισμό αφιερωμένο στην εμπορική διαμεσολάβηση. Συμμετείχαν πανεπιστήμια από κάθε γωνιά του πλανήτη, ενώ ανάμεσα στους διαγωνισθέντες συγκαταλέγονται κορυφαίες νομικές σχολές ανά τον κόσμο -όπως του Πανεπιστημίου του Μονάχου, του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου, του αμερικανικού Κορνέλ-, οι περισσότερες εκ των οποίων διαθέτουν ειδικά μαθήματα διαμεσολάβησης ή και σχετικά μεταπτυχιακά προγράμματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: