"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ: «Γονατιστοί θα την παρακαλάμε» προβλέπει ο Γερμανός επίτροπος Ενέργειας !


Ιδιαίτερα επικριτικός για την πολιτική που ακολουθεί η καγκελάριος Μέρκελ απέναντι στις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Τουρκίας είναι ο Γερμανός επίτροπος Ενέργειας, Γκίντερ Ετινγκερ. Ο Χριστιανοδημοκράτης, πρώην πρωθυπουργός της Βάδης-Βιρτεμβέργης, επίτροπος της Ε.Ε. από το 2010, πρώτη φορά εξέφρασε την αντίθεσή του στην πολιτική της κυβέρνησης Μέρκελ, σε πρόσφατη ομιλία του σε εκδήλωση του (Χριστιανοδημοκρατικού) Ιδρύματος Konrad Adenauer στις Βρυξέλλες.

 
Μεταξύ άλλων, είπε: «Στοιχηματίζω ότι κάποιος ή κάποια καγκελάριος από τη Γερμανία, μέσα στην επόμενη δεκαετία θα συρθεί στα γόνατα στην Αγκυρα, μαζί με τον ομόλογό του/της από το Παρίσι, για να παρακαλέσουν τους Τούρκους: "Φίλοι, ελάτε σε μας"».

Ταυτόχρονα κατηγόρησε τις πολιτικές δομές των Βρυξελλών ότι ανακατεύονται υπερβολικά σε όλους τους τομείς: «Πρέπει να παρουσιάσουμε ένα πρόγραμμα μη δράσης» είπε, και αναφέρθηκε στην αδυναμία της Ε.Ε. να τονώσει την ανάπτυξη. «Το μόνο που μεγαλώνει είναι τα κείμενα των ομιλιών μας» είπε.


Ο Ετινγκερ, μιλώντας στην εφημερίδα «Bild», υποστήριξε επίσης ότι πρέπει να αλλάξει ο εκλογικός νόμος για την είσοδο των γερμανικών πολιτικών κομμάτων στο Ευρωκοινοβούλιο. Ενόψει των ευρωεκλογών του 2014, υποστήριξε ότι πρέπει το όριο να μειωθεί στο «μετριοπαθές 3%», ούτως ώστε «να ξεχωρίσει η πολιτική ήρα από το στάρι και να ενισχυθεί η δημοκρατία στην Ευρώπη».

Το γερμανικό Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο είχε κρίνει αντισυνταγματικό το ισχύον όριο του 5%, απόφαση με την οποία -ισχυρίζεται ο Ετινγκερ- οποιοδήποτε κόμμα συγκεντρώσει 1% θα μπορεί να διεκδικήσει έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: