"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ: H Mέρκελ στην Άγκυρα αλλά με τα φλέγοντα ελληνοτουρκικά θέματα (λαθρομετανάστευση - ΑΟΖ) εκτός ατζέντας

 
Στην Αγκυρα προσγειώνεται σήμερα η Καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ. Είναι η τρίτη επίσκεψη που πραγματοποιεί στην Τουρκία μετά το 2006 και το 2010, αλλά αυτή τη φορά προσγειώνεται σε διαφορετική πραγματικότητα. Η Τουρκία είναι πολύ σημαντικός περιφερειακός παίκτης στην περιοχή, στις γνωστές εστίες έντασης Ιράν, Ιράκ, Καύκασος προστέθηκε τώρα και η Συρία, η μεταφορά και γερμανικών Πάτριοτ στα τουρκοσυριακά σύνορα εμπλέκει και τη Γερμανία στη συριακή κρίση.
 
Η Ανγκελα Μέρκελ ως πρόεδρος της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης θέλει την προνομιακή σχέση και όχι την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Αλλά ως Καγκελάριος ασκεί «ρεαλπολιτίκ», ενώ στο κόμμα της υπάρχουν φωνές για μεγαλύτερη προσέγγιση. 
 
Σε αυτό το κλίμα ήταν και η προειδοποίηση του Χριστιανοδημοκράτη επιτρόπου Γκίντερ Ετινγκερ ότι κάποια στιγμή οι Ευρωπαίοι «θα παρακαλούν γονατιστοί» την Τουρκία να μπει στην ΕΕ. Η Μέρκελ δεν συμμερίζεται την άποψη του επιτρόπου της, αλλά στην επίσκεψή της στην Τουρκία υποβαθμίζει όλα όσα θα μπορούσαν να χαλάσουν το κλίμα με την Αγκυρα και προτάσσει την περαιτέρω σύσφιγξη των οικονομικών σχέσεων. Γι' αυτό και παίρνει μαζί της στην αποστολή και 15 κορυφαίους εκπροσώπους από όλο το φάσμα της οικονομίας με έμφαση στην ενέργεια και στις μεταφορές.
 
Το Βερολίνο χαιρέτησε την κίνηση της Γαλλίας να ανοίξει τον δρόμο για τη διαπραγμάτευση του κεφαλαίου περί περιφερειακής πολιτικής. Η γερμανική κυβέρνηση δεν αποκλείει να υπάρξει κινητικότητα και στα κεφάλαια της οικονομικής και νομισματικής πολιτικής. Ταυτόχρονα στέλνει το μήνυμα στην Αγκυρα να φροντίσει και η ίδια για να προχωρήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις. «Δεν οφείλεται μόνο στην ΕΕ», λένε κυβερνητικοί παράγοντες στο Βερολίνο. Από τον Οκτώβριο του 2005 που άρχισαν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία άνοιξαν μόνο 13 από τα 35 συνολικά κεφάλαια και έκλεισαν οι διαπραγματεύσεις μόνο για ένα, το κεφάλαιο της επιστήμης και έρευνας. Το εμπόδιο που βάζει η ίδια η Τουρκία είναι ότι αρνείται λόγω της Κύπρου να κυρώσει το Πρωτόκολλο της Αγκυρας για την τελωνειακή ένωση.

Το θέμα των θρησκευτικών ελευθεριών στην Τουρκία υπάρχει, αλλά «δεν είναι ζήτημα που αφορά ειδικά την Τουρκία» και δεν θα παίξει ιδιαίτερο ρόλο στις γερμανοτουρκικές επαφές
 
 Ούτε το ζήτημα των λαθρομεταναστών που περνούν από την Τουρκία στην Ελλάδα είναι στην επίσημη ατζέντα των συνομιλιών της Μέρκελ στην Αγκυρα. 
 
  Το Βερολίνο δεν φαίνεται διατεθειμένο αυτή τη στιγμή να ασκήσει πίεση στην Τουρκία για να δεχτεί επαναπροώθηση των λαθρομεταναστών από την Ελλάδα. Βεβαίως υπάρχει ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο θέμα και για τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, αλλά ειδικά το ζήτημα των λαθρομεταναστών δεν είναι «θέμα προτεραιότητας» για τη γερμανική κυβέρνηση, έλεγε υψηλόβαθμο στέλεχος της Καγκελαρίας στο Βερολίνο.
 
Αλλά και το πλέγμα των σχέσεων Τουρκίας - Κύπρου αναφορικά με την αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ «δεν θα αποτελέσει ειδικό θέμα» στις συνομιλίες Μέρκελ - Ερντογάν
 
Μολαταύτα η όξυνση στις τουρκοκυπριακές σχέσεις και απειλές της Αγκυρας κατά της Λευκωσίας εξαιτίας της εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου δεν αφήνουν αδιάφορη τη γερμανική κυβέρνηση. «Κανένας δεν θέλει τη σύγκρουση», έλεγε σχετικά παράγοντας της Καγκελαρίας. Αλλά την απάντηση στην ουσία θα τη δώσει η λύση του ανοιχτού κυπριακού ζητήματος, γι' αυτό θεωρείται «πολύ σημαντικό» να καθήσουν οι δύο πλευρές σε ένα τραπέζι. Οι κυπριακές εκλογές τροφοδοτούν ελπίδες για την ανάληψη μιας νέας προσπάθειας προκειμένου να βρεθεί μια λύση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: