"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ: Κερδίζει τη μάχη με τον στρατό ο Ταγίπ Ερντογάν


ΑΓΚΥΡΑ. Αφού αποδυνάμωσε καίρια τη στρατιωτική ηγεσία με τις αθρόες φυλακίσεις και δικαστικές διώξεις ανωτάτων αξιωματικών για τα συνωμοτικά δίκτυα «Εργκένεκον» και «Βαριοπούλα», ο Ταγίπ Ερντογάν απέχει μόνο ένα βήμα από την ολοκλήρωση της νίκης του: την υπαγωγή του στρατιωτικού διευθυντηρίου υπό τον έλεγχο της πολιτικής εξουσίας με το νέο Σύνταγμα.

Οπως αναφέρουν χθεσινά δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, και τα τέσσερα κόμματα που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο συμφώνησαν στην ανάγκη να τεθεί το γενικό επιτελείο ενόπλων δυνάμεων υπό τον άμεσο έλεγχο του υπουργείου Αμυνας. Αυτό ήταν το βασικό συμπέρασμα από την τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Συνταγματικής Συμφιλίωσης, η οποία επεξεργάζεται τον νέο καταστατικό χάρτη της χώρας.

Βασική επαγγελία του κυβερνώντος, ισλαμικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), η «επιστροφή του στρατού στους στρατώνες» συναντούσε μέχρι πρόσφατα τη σθεναρή αντίσταση του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), που ίδρυσε ο Κεμάλ Ατατούρκ και του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP). Ωστόσο, κατά την τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής για τη συνταγματική αναθεώρηση και τα δύο κόμματα ευθυγραμμίστηκαν με το ΑΚΡ, όπως έπραξε και το αριστερό, φιλοκουρδικό κόμμα BDP. Με τη νέα ρύθμιση, ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων θα διορίζεται από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, μετά από εισήγηση της κυβέρνησης.

Επιπλέον, το μέχρι πρότινος παντοδύναμο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας θα πάψει να αποτελεί θεσμό ανεξάρτητο από την πολιτική εξουσία, προστατευόμενο από το Σύνταγμα. Αυτό σημαίνει ότι η στρατιωτική ηγεσία δεν θα νομιμοποιείται στο εξής να επεμβαίνει στα πολιτικά πράγματα ως «θεματοφύλακας» της δημόσιας ασφάλειας, επικαλούμενη «εσωτερικούς εχθρούς».

Η συνταγματική αναθεώρηση αποτελεί πολιτική προτεραιότητα για τον πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δεν κρύβει την πρόθεσή του να μεταπηδήσει στο αξίωμα του προέδρου της Δημοκρατίας, αφού προηγουμένως διαμορφώσει ένα νέο, προεδρικό σύστημα. Το ζήτημα αυτό, όπως και τα δικαιώματα που θα αναγνωριστούν στην κουρδική μειονότητα, αποτελούν σημεία έντονων διαφωνιών του ΑΚΡ με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, γεγονός που δυσκολεύει την προσπάθεια συναινετικής λύσης. Ο Ερντογάν έχει θέσει ως διορία για την επίτευξη συμφωνίας τα τέλη Απριλίου, απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση το ΑΚΡ θα καταθέσει μονομερώς τη δική του πρόταση στο κοινοβούλιο και, εφόσον εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία, θα ζητήσει την επικύρωσή της από τοn λαό, με δημοψήφισμα.

Τη θέση του Ερντογάν έναντι της αποδυναμωμένης στρατιωτικής ηγεσίας ήρθε να ενισχύσει περαιτέρω η επιβεβαίωση ενός ακόμη συνωμοτικού σχεδίου εναντίον του. Πρόκειται για το «Σχέδιο Δράσης Εναντίον των Αντιδραστικών» (διάβαζε: ισλαμιστών), με πρωταγωνιστή τον υπόδικο πλοίαρχο Ντουρσούν Τσιτσέκ, μια υπόθεση στενά συνδεδεμένη με το πολύκροτο δίκτυο «Εργκένεκον». Χθες έγινε γνωστό ότι το γενικό επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων παρέδωσε στο δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης που εκδικάζει την υπόθεση ηλεκτρονικό υλικό που επιβεβαιώνει την ύπαρξη συνωμοτικής ομάδας, ενοχοποιώντας βαρύτατα τον Τσιτσέκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: