"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΚΥΠΡΟΣ, ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ και... ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΑΚΗ (!) ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Περασμένα, ξεχασμένα - ελπίζω

Γράφει ο ΦΑΛΗΡΕΥΣ

Περιμένω πώς και πώς την πρώτη συνάντηση -που δεν θα αργήσει να γίνει, φαντάζομαι- του Αντώνη Σαμαρά με τον Νίκο Αναστασιάδη ως πρόεδρο πια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Διότι είμαι βέβαιος ότι θα τους δώσει την ευκαιρία να τακτοποιήσουν ένα ζητηματάκι που υφίσταται μεταξύ τους

Για να σας δώσω όμως να καταλάβετε πρέπει να πάμε πίσω, σε μια εποχή που σήμερα φαντάζει μακρινή: την εποχή που ο Αντώνης ανέμιζε τη σημαία του αντιμνημονιακού αγώνα και η Ν.Δ. ήταν το μαύρο πρόβατο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Σε μία σύνοδο του ΕΛΚ, από τις δύο όλες κι όλες (αν θυμάμαι καλά) όπου παρέστη αυτοπροσώπως και ο Αντώνης, η Αγκελα Μέρκελ, με χαρακτηριστική γοτθική ευθύτητα, εξαπέλυσε την κριτική της στην αντιμνημονιακή πολιτική του προέδρου της Ν.Δ. Εκείνος άρχισε να ψελλίζει αοριστολογίες περί «Plan B», όταν τον διακόπτει ο Ν. Αναστασιάδης για να τον επιπλήξει σε άπταιστα αγγλικά, εμπλουτισμένα με τη μουσικότητα της κυπριακής λαλιάς: «Antonis you have to become serious» («Αντώνη πρέπει να σοβαρευτείς»...). 

Κατά τη μαρτυρία που έχω υπ’ όψιν μου, αυτή ήταν η φορά που ο πρόεδρος της Ν.Δ. έφθασε πιο κοντά παρά ποτέ στα πρόθυρα του εγκεφαλικού. Εν πάση περιπτώσει, αυτά είναι περασμένα - ας ελπίσουμε και ξεχασμένα. Οι δύο ηγέτες έχουν πλέον πολύ σοβαρότερα θέματα να τους απασχολούν...

Δεν υπάρχουν σχόλια: