"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ: «Θέλουμε να μετατρέψουμε τα εστιατόρια των ελληνικών νησιών σε... τουρκικές ταβέρνες»



Τουρκικό ρακί σε Τούρκους τουρίστες που επισκέπτονται τα ελληνικά νησιά θέλει να πουλήσει η τουρκική εταιρεία οινοπνευματωδών «Μέι» και στοχεύει να διπλασιάσει τις εξαγωγές ρακιού στην Ελλάδα. Ο διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης, Γκαλίπ Γιοργκαντζίογλου, σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε χθες στην τουρκική εφημερίδα «Μιλιέτ», αναφέρεται στο «Γιενί ρακί», το τουρκικό ούζο «σήμα κατατεθέν» στην Τουρκία από την εποχή που ήταν προϊόν του κρατικού μονοπωλίου. Στο πλαίσιο των ιδιωτικοποιήσεων, ο τίτλος είχε πωληθεί στην εταιρεία «Μέι».

 
  «Πουλάμε στην Ελλάδα 20-30 χιλιάδες λίτρα κι αυτό χωρίς να κάνουμε το παρα-μικρό», λέει ο Γιοργκαντζίογλου και σημειώνει ότι η εταιρεία έχει επιλέξει εβδομήντα εστιατόρια σε ελληνικά νησιά όπου θα προωθηθεί το τουρκικό προϊόν.


«Θέλουμε να μετατρέψουμε τα εστιατόρια αυτά σε τουρκικές ταβέρνες», λέει και προσθέτει ότι η προώθηση θα συνδυαστεί με την προσφορά διαφόρων ειδών, όπως ποτήρια, μαχαιροπίρουνα και ομπρέλες για το καλοκαίρι.


Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχει κάνει η τουρκική εταιρεία, το ούζο στην Ελλάδα πωλείται στο ένα τρίτο της τιμής στην οποία πωλείται στην Τουρκία το ρακί. Κι αυτό λόγω των φόρων που ισχύουν στην Τουρκία.


«Τον τελευταίο ένα χρόνο αυξήθηκε ο ειδικός φόρος κατανάλωσης κατά 44%», λέει, πράγμα που είχε αποτέλεσμα η τιμή ενός μπουκαλιού «Γιενί ρακί» (0,7 λίτρο) να αυξηθεί από τις 37,5 στις 52,5 λίρες (16 και 23 ευρώ αντίστοιχα).


Σημαντικό σημείο αναφοράς στην επιλογή των Τούρκων που επισκέπτονται τα νησιά υπήρξε για την τουρκική εταιρεία η Γερμανία, όπου το 65% της κατανάλωσης ρακιού πραγματοποιείται από Τούρκους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: