"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ: Ρηματική διακοίνωση στον ΟΗΕ για τις τουρκικές έρευνες στο Αιγαίο - O H1N1 "τρομοκρατεί" πασάδες και Νταβούτογλου !

Με καθυστέρηση 11 μηνών η Αθήνα αποφάσισε να αντιδράσει και επισήμως, με ρηματική διακοίνωσή της στον ΟΗΕ, στην απόφαση του τουρκικού υπουργικού συμβουλίου που δημοσιεύτηκε τον Απρίλιο του 2012 και παραχωρούσε άδειες ερευνών στην τουρκική κρατική εταιρεία ΤΡΑΟ σε περιοχές της ελληνικής και της κυπριακής υφαλοκρηπίδας.

Η τουρκική απόφαση και οι επισυναπτόμενοι χάρτες δημοσιεύτηκαν στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 27 Απριλίου 2012 και είχαν προκαλέσει την αντίδραση τόσο της Λευκωσίας όσο και της Αθήνας, που τότε όμως δοκιμαζόταν από μακρά προεκλογική περίοδο και σοβαρή κυβερνητική κρίση.

Η κυπριακή κυβέρνηση είχε αντιδράσει με ρηματική διακοίνωση στον ΟΗΕ στις 15 Ιουνίου 2012, με επιστολή που είχε καταθέσει ο πρέσβης Νίκος Αιμιλίου και στην οποία κατήγγελλε την Τουρκία για παραβίαση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας με την ανάθεση ερευνών σε οικόπεδα που επικάλυπταν την κυπριακή υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ.

Η ελληνική πλευρά είχε περιορισθεί σε ενημέρωση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και σε διαβήματα προς το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, τα οποία φυσικά δεν απέφεραν κανένα αποτέλεσμα μια και οι άδειες ερευνών για τα οικόπεδα 5033, 5034 και 5035, τα οποία εκτείνονται νοτίως του Καστελόριζου και σε όλη την περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου, παρέμειναν ενεργές.

Η είδηση ότι η Τουρκία αγοράζοντας το ερευνητικό σκάφος Polarcus Samur εξασφαλίζει την αυτονομία που δεν είχε προκειμένου να πραγματοποιεί έρευνες ακόμη και σε περιοχές τις οποίες διεκδικεί προκάλεσε ανησυχία στην Αθήνα, καθώς έπρεπε να γίνουν εγκαίρως οι κινήσεις που δεν είχαν γίνει τους προηγούμενους μήνες.

Η ρηματική διακοίνωση συνέπεσε με την παρουσία στη Νέα Υόρκη του υπουργού Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλου και τη συνάντηση που είχε χθες με τον γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, καθ' οδόν προς τον Καναδά όπου θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη.

Ο κ. Αβραμόπουλος, που ενημέρωσε για το θέμα τον γ.γ. του ΟΗΕ, τόνισε ότι η κίνηση αυτή έγινε «προκειμένου να κατοχυρωθούν τα δικαιώματά μας που απορρέουν από το εθιμικό αλλά και από το συμβατικό Δίκαιο της Θάλασσας. Οτι, δηλαδή, τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα και ότι οι περιοχές στις οποίες η Τουρκία παραχώρησε τις έρευνες εμπίπτουν στις περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας».

Εντύπωση προκαλεί πάντως το τάιμινγκ, καθώς η ρηματική διακοίνωση επιδόθηκε μία έβδομα πριν από την επίσκεψη του Α. Σαμαρά στην Κωνσταντινούπολη και τη συνάντησή του με τον Τ. Ερντογάν.


Ο Δ. Αβραμόπουλος πάντως έστειλε μήνυμα στην Αγκυρα λέγοντας ότι η χώρα μας επιθυμεί τη φιλία και τη συνεργασία με την Τουρκία μέσα από σχέσεις που βασίζονται στον «αμοιβαίο σεβασμό και τη διεθνή νομιμότητα, ειδικότερα όταν πρόκειται για ζητήματα που άπτονται κυριαρχικών μας δικαιωμάτων αλλά και εκμετάλλευσης πλουτοπαραγωγικών πηγών». Στη συνάντηση του Δ. Αβραμόπουλου με τον γ.γ. του ΟΗΕ εξετάσθηκε ακόμη η πορεία των συνομιλιών για το θέμα της ονομασίας των Σκοπιών και το Κυπριακό.

Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ Συνάντηση με Γιλμάζ
Την επιθυμία της Ελλάδας για σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία μετέφερε στον Τούρκο υπουργό Αμυνας Ισμέτ Γιλμάζ ο Ελληνας υπουργός Π. Παναγιωτόπουλος σε συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες. Ο κ. Παναγιωτόπουλος δήλωσε στον Τούρκο ομόλογό του ότι οι «εμπρηστικές δηλώσεις που γίνονται κατά καιρούς από την πλευρά των Τούρκων αξιωματούχων, οι παραβάσεις και παραβιάσεις στον εναέριο χώρο του Αιγαίου, οι περίεργες πλεύσεις, περίεργοι πλόες τουρκικών πολεμικών πλοίων, δεν βοηθούν προς την καλύτερη γειτονία και συνεργασία των δύο χωρών».

Δεν υπάρχουν σχόλια: