"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΘΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑ: Μαζικές παραιτήσεις ενστόλων από τις Ενοπλες Δυνάμεις


Μπαράζ παραιτήσεων αναμένει η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων τη φετινή χρονιά, καθώς το μήνυμα που λαμβάνει από τα στελέχη της που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα αποστρατείας είναι ότι προτιμούν να βγάλουν τη στολή παρά να συνεχίσουν να υπηρετούν με τα νέα οικονομικά δεδομένα.

Από την αρχή του έτους έως τώρα έχουν κατατεθεί από αξιωματικούς και υπαξιωματικούς και των τριών όπλων 480 αιτήσεις αποστρατείας. Ο αριθμός των αιτήσεων τις πρώτες 45 ημέρες τους έτους αντιστοιχεί σχεδόν στο μισό του συνολικού αριθμού των παραιτήσεων που υποβλήθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της περυσινής χρονιάς.

Το 2012 στο Στράτευμα υπήρξαν 1.100 παραιτήσεις. «Θα αγγίξουμε και πιθανότατα να ξεπεράσουμε τον αριθμό των παραιτήσεων που είχαν υποβάλει τα στελέχη το 2008, οπότε είχαν δει το φως της δημοσιότητας πληροφορίες που έκαναν λόγο για περικοπές στο εφάπαξ», εκτιμούν σχετικά πηγές.
Εκείνη τη χρονιά, οι αιτήσεις αποστρατείας ξεπέρασαν τις 2.500, όταν την προηγούμενη χρονιά οι παραιτήσεις δεν ξεπερνούσαν τις 1.500.

Ο βασικός λόγος των αυξημένων πρόωρων αποστρατειών είναι η έντονη φημολογία τον τελευταίο καιρό περί μείωσης του εφάπαξ κατά 20%. Ηδη μετά τις τελευταίες περικοπές στο ειδικό μισθολόγιο των ενστόλων, με τις οποίες μειώθηκαν ο βασικός μισθός και μια σειρά από επιδόματα που πολλαπλασιαζόμενα με τα έτη προϋπηρεσίας διαμορφώνουν το ύψος του εφάπαξ, οι απόστρατοι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί έλαβαν λιγότερα χρήματα από εκείνα που θα έπαιρναν πριν από τις περικοπές.

Ως εκ τούτου, όπως λένε οι πληροφορίες, πάρα πολλοί αξιωματικοί και υπαξιωματικοί που έχουν συμπληρώσει 25 έτη προϋπηρεσίας και έχουν δικαίωμα κατάθεσης αίτησης αποστρατείας βρίσκονται με το στυλό ανά χείρας και προτίθενται να υποβάλουν παραίτηση στην περίπτωση που επαληθευθούν οι φήμες για επιπλέον περικοπή στο εφάπαξ.

Καταλυτικός παράγοντας στις παραιτήσεις των ενστόλων είναι και το ενδεχόμενο κατάργησης των μισθολογικών προαγωγών, πράξη η οποία θα μειώσει περαιτέρω τις αποδοχές τους. Αυτό αναμένεται να συμβεί όταν το ειδικό μισθολόγιο αντικατασταθεί από το ενιαίο μισθολόγιο για το οποίο έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση στο πλαίσιο της δημοσιονομικής προσαρμογής που επιχειρεί στον προϋπολογισμό του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.

Επίσης, όπως αναφέρουν χαμηλόβαθμα στελέχη, οι σημαντικές απώλειες που έχουν υποστεί στις αποδοχές τους έχουν ακυρώσει σε τέτοιο βαθμό τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς τους, με αποτέλεσμα πολλοί να μη μπορούν να αντέξουν το κόστος πιθανής μετάθεσής τους.

Ο επόμενος μήνας θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμος, καθώς ξεκινούν οι ετήσιες τακτικές κρίσεις και ορίζονται οι μεταθέσεις για τα στελέχη. Η εκτίμηση, πάντως, που υπάρχει στα επιτελεία είναι ότι τον Μαρτιο αναμένεται περαιτέρω αύξηση των παραιτήσεων, αν δεν υπάρξει ξεκάθαρη δέσμευση ότι θα μπει φρένο στις μειώσεις των αποδοχών.

Κατά κανόνα, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που δηλώνουν παραίτηση κατέχουν επιτελικές θέσεις. Στο ερώτημα αν οι αυξημένες αποστρατείες δημιουργούν κενά ή προκαλούν δυσλειτουργίες στην αμυντική ικανότητα της χώρας, η απάντηση επί του παρόντος είναι αρνητική. Ωστόσο, όπως σημειώνουν επιτελείς του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, «αν διογκωθεί το φαινόμενο τους επόμενους μήνες, δεν αποκλείεται να υπάρξει πρόβλημα».

Οι μαζικές παραιτήσεις των ενστόλων διαμορφώνουν μια νέα πραγματικότητα, η οποία επιβάλλει την εκ βάθρων αλλαγή τόσο του «συστήματος παραγωγής» μονίμων στελεχών όσο και της διαχείρισής τους, ως ανθρώπινο δυναμικό.

Η στρατιωτική και πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας θα πρέπει να επανασχεδιάσει τον τρόπο της στελέχωσης και ιεραρχικής εξέλιξης των στελεχών, καθώς τα νέα οικονομικά δεδομένα και η δομή δυνάμεων επιβάλλουν μικρότερο αριθμό μονίμων στελεχών οι οποίοι θα υπηρετούν για μακρό χρονικό διάστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: