"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΙΣΛΑΜΟΦΑΣΙΣΜΟΣ - ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ: Σκοτώνοντας γυναίκες για λόγους... "τιμής"

Της ALISSA J. RUBIN / THE NEW YORK TIMES

Το οτι η νεαρή Γκουλ Μεενά είναι ζωντανή είναι απίστευτο. Αφότου δέχτηκε δεκαπέντε χτυπήματα με τσεκούρι - το κεφάλι της είχε χτυπηθεί τόσο βαθιά που φαινόταν ο εγκέφαλός της - και παρόλο που καθυστέρησε να δεχτεί ιατρική φροντίδα, εκείνη κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή. 

«Δεν είχαμε την παραμικρή ελπίδα για την επιβίωσή της», δήλωσε ο νευροχειρουργός στο Κέντρο Υγείας του Νανγκαρχάρ στο Ανατολικό Αφγανιστάν που τη φρόντισε. Για πολλές ημέρες, πέρα από αναίσθητη, η άτυχη γυναίκα ήταν και μόνη. Κανένας δεν ήρθε να την επισκεφτεί, κανένας δεν ενδιαφέρθηκε για εκείνη και αυτό γιατί, σύμφωνα με τους κατοίκους της επαρχίας της, η Μεενά είναι μια μοιχαλίδα - αν και παντρεμένη, εκείνη προτίμησε να φύγει μ' έναν άλλον άντρα. Σύμφωνα με τους ντόπιους και πάλι, ο άνθρωπος που έστρεψε το τσεκούρι πάνω της και σκότωσε τον εραστή της ήταν ο αδερφός της.  
Εξίσου απίστευτο είναι το ότι η Γκουλ Μεενά, έπειτα από τον αποτρόπαιο τραυματισμό της, κατάφερε να φτάσει σε κάποιο νοσοκομείο. Οι συγχωριανοί της και οι γιατροί, επιλέγοντας να τη βοηθήσουν, αντιτάχτηκαν σε μια βαθιά ριζωμένη παράδοση, σύμφωνα με την οποία η μοναδική προοπτική για τις γυναίκες που ατιμάζουν τις οικογένειές τους είναι ο θάνατος.  
Τα αποκαλούμενα «εγκλήματα τιμής» υφίστανται σε διάφορες κουλτούρες, αλλά στο Αφγανιστάν έχουν ιδιαίτερη ισχύ καθώς τα επιτάσσει το Παστουνβαλί, ένας μακραίωνος κώδικας συμπεριφοράς που κυριαρχεί στις περιοχές των Παστούν. Φέτος, έξι τέτοιες δολοφονίες έχουν γνωστοποιηθεί ενώ, σύμφωνα με τους ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα, σε κάθε δολοφονία που αποκαλύπτεται, αντιστοιχούν περισσότερες από δέκα που αποσιωπούνται.
Πέρα από μια εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό της ερμητικά κλειστής κουλτούρας των Παστούν, η ιστορία της Μεενά δίνει και μια εικόνα για μια κοινωνία η οποία προσπαθεί να αποδεχτεί έναν διαφορετικό τρόπο αντιμετώπισης των γυναικών και αντίληψης του ρόλου τους. Παρόλο που οι ΗΠΑ και η ΕΕ χρηματοδότησαν προγράμματα με στόχο τη χειραφέτηση των γυναικών στο Αφγανιστάν, τώρα που τα χρήματα λιγοστεύουν, οι υποστηρικτές των δικαιωμάτων τους φοβούνται πως ακόμη και τα ελάχιστα οφέλη που αποκόμισαν οι Αφγανές θα απαλειφθούν και θα επικρατήσει ο νόμος των Ταλιμπάν.     

Αποτελεί τιμή και πρόοδο το ότι κάποιοι άνθρωποι επέλεξαν να βοηθήσουν τη Μεενά. Ωστόσο, οι γιατροί που τη φρόντισαν, παραβλέποντας ότι είχε παραβιάσει τον νόμο, προβληματίζονται καθώς δεν ξέρουν τι θα κάνουν μαζί της. Κανένας, ούτε συγγενής ούτε κρατικός φορέας, δεν είχε ενδιαφερθεί για εκείνη. Τελικά μια αφγανοαμερικανική οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα - Γυναίκες για τις Γυναίκες του Αφγανιστάν - ανέλαβε τη μεταφορά της σε ένα πιο ασφαλές και οργανωμένο νοσοκομείο στην Καμπούλ και πλήρωσε τα έξοδά της για 24 ώρες νοσηλείας, υπογραμμίζοντας την εξαιρετική σημασία που συνεχίζει να έχει για τις γυναίκες του Αφγανιστάν η βοήθεια της Δύσης. «Τα πράγματα αλλάζουν, αλλά αλλάζουν σιγά», δήλωσε η επικεφαλής της οργάνωσης. «Προσπαθούμε να αλλάξουμε την κουλτούρα και αυτό απαιτεί χρόνο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: