"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΚΟΠΙΑ και ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ: Για 1η φορά η πίεση στον Γκρούεφσκι


Η απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. να απορρίψει το αίτημα της FYROM για χορήγηση ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων προκάλεσε στα Σκόπια απογοήτευση και στην Αθήνα ικανοποίηση

Η Ελλάδα πέτυχε τον στόχο της, να συνδέσει δηλαδή την ευρωπαϊκή πορεία της γείτονος με την επίλυση της εκκρεμότητας του ονόματός της, χωρίς μάλιστα να χρειαστεί να κάνει χρήση του δικαιώματος αρνησικυρίας, που θα την οδηγούσε σε απομόνωση και πιθανότατα σε δικαστικές περιπέτειες με το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε., ανέδειξε ως καθοριστικά κριτήρια για τη FYROM, τη διευθέτηση του ζητήματος της ονομασίας, αλλά και τις σχέσεις της με τους γείτονες. Με απλά λόγια, είπε στον Γκρούεφσκι ότι του δίνουν μια ευκαιρία μέχρι την άνοιξη να κάνει βήματα προόδου στις σχέσεις καλής γειτονίας και την επίτευξη συμβιβαστικής και αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο όνομα.

Αν η έκθεση που θα συντάξει μέχρι τότε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επ’ αυτού, διαπιστώσει ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος, τότε το Συμβούλιο των ΥΠΕΞ, στη διάρκεια της επόμενης προεδρίας, θα καλέσει την Κομισιόν να υποβάλει «χωρίς καθυστέρηση» πρόταση για το πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες μεταφέρουν πλέον την πίεση στον Γκρούεφσκι και αυτό γίνεται για πρώτη φορά με αναφορά στα συμπεράσματα. Του λένε ότι είναι στο χέρι του να πάρει την ημερομηνία και αυτό θα γίνει εάν δώσει δείγματα γραφής ότι θα πάψει να προκαλεί τους γείτονες με τον επιθετικό του εθνικισμό και θα εγκαταλείψει κάποιες από τις αδιάλλακτες θέσεις του στη διένεξη με την Ελλάδα.

Το θέμα είναι αν ο Γκρούεφσκι θέλει, ή και μπορεί, να ανταποκριθεί στο κάλεσμα των Βρυξελλών, όταν την ερχόμενη άνοιξη έχει εκλογές. Θα πάει στην κάλπη κάνοντας υποχωρήσεις στη διελκυστίνδα με την Αθήνα και στην πολιτική του εξαρχαϊσμού στην οποία επί σχεδόν οκτώ χρόνια οικοδομεί την πολιτική του ηγεμονία;

Οσοι τον γνωρίζουν σχεδόν το αποκλείουν. Ο Γκρούεφσκι, λένε, θα προτιμήσει να χάσει το ευρωπαϊκό τρένο παρά να «πουλήσει» τα εθνικά ιδεώδη, αποδεχόμενος έναν συμβιβασμό με την Αθήνα και αποσύροντας κάποια αγάλματα του τσάρου Σαμουήλ, του Μεγάλου Αλεξάνδρου ή του Γκότσε Ντέλτσεφ από την κεντρική πλατεία των Σκοπίων.
 
Οι πρώτες αντιδράσεις της κυβέρνησής του στις αποφάσεις του Συμβουλίου, εξαντλήθηκαν σε κατάρες κατά του κακού Νότιου γείτονα και σηματοδοτούν τη στάση που θα κρατήσει. Το γεγονός ότι στις φωνές της Ελλάδας προστέθηκαν και αυτές ενός άλλου μέλους της Ε.Ε., της Βουλγαρίας, ερμηνεύεται από την προπαγάνδα του με όρους συνωμοσίας. Ο ίδιος ως ηγέτης δεν δείχνει να αισθάνεται υπεύθυνος για το ότι η χώρα του δεν έχει καλές σχέσεις με κανέναν γείτονα! Και αυτό είναι τραγικό…

Δεν υπάρχουν σχόλια: