"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΒΙΟΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ: O νέος παγκόσμιος εφιάλτης βρίσκεται κοντά μας

Της ΜΑΡΙΑΣ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ

Η βιοτρομοκρατία αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή του 21ου αιώνα και όχι μόνο ένα φανταστικό κινηματογραφικό σενάριο. Με όπλα τους ιούς, τα βακτήρια, τις τοξίνες και φορείς τα πουλιά, τα έντομα, τα ζώα, σύγχρονοι τρομοκράτες μπορούν να σπείρουν τον τρόμο και τον πανικό και να απειλούν με μαζικές δηλητηριάσεις ή ακόμη και εξοντώσεις.

"Μέχρι στιγμής έχουμε μόνο ενδείξεις για τέτοιου είδους επιθέσεις. Αναμφισβήτητα όμως η άσκηση βιοτρομοκρατίας μέσω των τροφίμων αποτελεί την περισσότερο αποτελεσματική δράση, ενώ ταυτόχρονα είναι πολύ δύσκολη η πρόβλεψη και η αντιμετώπισή της", είπε  ο ομότιμος καθηγητής Κτηνιατρικής του ΑΠΘ, Σπύρος Γεωργάκης.

Ο κ. Γεωργάκης μίλησε για το θέμα της βιοτρομοκρατίας και της σύγχρονης προσέγγισης στην υγιεινή και την ασφάλεια των τροφίμων στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Τροφίμων, που διοργανώνει αυτό το Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη η Ελληνική Κτηνιατρική Εταιρεία. 

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργάκη, η βιοτρομοκρατία δεν είναι καινούργιο φαινόμενο, "φαίνεται ωστόσο να ανδρώνεται μετά την 11η Σεπτεμβρίου του 2001 και την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους. Είναι ένα είδος τρομοκρατίας, παλαιό μεν, που εκσυγχρονίζεται και επανέρχεται στην ενεργό δράση. Δεν χρησιμοποιεί ούτε το πυρηνικό μανιτάρι, ούτε καν την απλή πυρίτιδα, αλλά τα αθώα κατά τα άλλα πλάσματα της φύσης, τους διάφορους μικροοργανισμούς, τα έντομα, τα παραγωγικά ζώα, τις φυτικές καλλιέργειες". 

Οι ενέργειες είναι σκόπιμες και έχουν στόχο να προξενήσουν μεγάλη ζημιά στον πληθυσμό, κυρίως σε ανυποψίαστους πολίτες, μικρά παιδιά, ηλικιωμένους και ασθενείς, που έχουν μειωμένα αντανακλαστικά και μικρές δυνάμεις για να αντεπιτεθούν. "Φτάνει κανείς να σκεφθεί πως η πρόσβαση στην πηγή ή στην εστία παραγωγής του τροφίμου είναι ιδιαίτερα εύκολη για τον οποιοδήποτε τρομοκράτη και από την άλλη τα τρόφιμα καταναλώνονται από όλους μας σε καθημερινή βάση", είπε ο καθηγητής.

Παράδειγμα
Πόσο εύκολα μολύνεται το γάλα
Ο καθηγητής Κτηνιατρικής ανέφερε ως παράδειγμα το γάλα, όπου σε έναν σταθμό συγκέντρωσής του είναι πολύ εύκολο να ρίξει κάποιος επικίνδυνος "τρομοκράτης" ένα φιαλίδιο με σπόρους άνθρακα ή με μόλις μισό γραμμάριο της αλλαντικής τοξίνης. Η τοξίνη αυτή δεν καταστρέφεται με την παστερίωση. Αν 30 τόνοι από το γάλα αυτό μπουν σε φιάλες του ενός λίτρου, αυτό σημαίνει ότι μέσα σε μια μέρα το μολυσμένο γάλα φτάνει σε 30.000 νοικοκυριά και θα καταναλωθεί από 60.000 άτομα.

Ομως, το μισό αυτό λίτρο του γάλακτος, θα περιέχει 5 περίπου μικρογραμμάρια της αλλαντικής τοξίνης της οποίας η θανατηφόρα δόση είναι 0,1 - 1,0 μικρογραμμάριο.

"Θα καταλάβουμε καλύτερα τι μπορεί να σημαίνει αυτό το υποθετικό παράδειγμα αν το συγκρίνουμε με δύο γνωστά γεγονότα: Το 1945, οι σύμμαχοι με 2.000 αεροπλάνα, σε μια νύχτα, έριξαν στη Δρέσδη πάνω από 100.000 τόνους βομβών σκοτώνοντας περίπου 60.000 άτομα. Στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι οι δύο ατομικές βόμβες σκότωσαν από 60.000 άτομα. Οι τρεις αυτές επιχειρήσεις κόστισαν πολλές εκατοντάδες εκατομμυρίων ίσως και δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η παραγωγή μισού γραμμαρίου της αλλαντικής τοξίνης δεν κοστίζει παρά μερικές δεκάδες χιλιάδες δολάρια", ανέφερε ο κ. Γεωργάκης.

ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: