"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Ο ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΘΡ. ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ: O Βαλλιανάτος πέτυχε καταδίκη της Ελλάδας για τον δικαστικό όρκο με το χέρι στην Αγία Γραφή

Του ΝΙΚΟΥ ΡΟΥΣΣΗ
sisour@orange.fr

Στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προσέφυγαν ο Παναγιώτης Δημητράς, η σύζυγός του Ναυσικά Παπανικολάου και ο Γρηγόρης Βαλλιανάτος, νόμιμοι εκπρόσωποι του «Παρατηρητηρίου του Ελσίνκι» στην Ελλάδα, διαμαρτυρόμενοι για το ότι όσες φορές χρειάσθηκε να καταθέσουν σε ελληνικό δικαστήριο υποχρεώθηκαν να βάλουν το δεξί τους χέρι στην Αγία Γραφή και να δώσουν τον σχετικό όρκο.

Οι εκπρόσωποι της μη κυβερνητικής, αυτής, οργάνωσης, διευκρίνισαν ότι δεν είναι χριστιανοί ορθόδοξοι και ότι κάθε φορά που, για λόγους υπεράσπισης των μελών τους ή άλλων που είχαν ζητήσει τη βοήθειά τους, κατέθεταν στα ελληνικά δικαστήρια, υποχρεώνονταν εκ των πραγμάτων να αποκαλύψουν τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις.

Εκδικάζοντας την προσφυγή τους το Δικαστήριο καταδίκασε την Ελλάδα, κρίνοντας ότι στην περίπτωση Δημητρά και άλλων υπήρξε παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία σκέψης, συνείδησης θρησκείας, καθώς και του δικαιώματος πραγματικής προσφυγής. Το Δικαστήριο έκρινε ότι αυτή καθεαυτή η απόφαση είναι επαρκής για τη δικαίωση των προσφευγόντων και δεν επιδίκασε αποζημίωση. 

ΑΓΡΥΠΝΟΣ ΦΡΟΥΡΟΣ
Αϊντε Γρηγόρη και εις ανώτερα. Και σε απόφαση που να υποχρεώνει τα Δικαστηρια να βάζεις το χέρι σου εκεί που εσυ γουστάρεις...(και να το πιανεις γερά...)

Δεν υπάρχουν σχόλια: