"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΚΙΝΑ: Φρένο στις κατά κεφαλήν εκπομπές ρύπων

Η Κίνα δεν πρόκειται να αφήσει τις κατά κεφαλήν εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα να αγγίξουν τα υψηλά επίπεδα που παρατηρήθηκαν στις ΗΠΑ, όπως διεμήνυσε, από τη Βρετανία, ο αρμόδιος για το κλίμα υπουργός.

Ο κ. Ξίε Ζενούα, αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρύθμισης, δήλωσε ότι όταν μια κυβέρνηση επιτρέπει στις εκπομπές ρύπων να αυξάνονται τόσο πολύ, στην πραγματικότητα προκαλεί «καταστροφή στον κόσμο».

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, οι κατά κεφαλήν εκπομπές ρύπων στην Κίνα ενδέχεται να φθάσουν τα αμερικανικά επίπεδα το 2017. Ο κ. Ξίε προέβη στις σχετικές δηλώσεις με την ευκαιρία της επίσκεψής του στη Βρετανία, όπου συζήτησε θέματα συνεργασίας στους τομείς της καθαρής ενέργειας και του περιβάλλοντος. Η μόλυνση στην Κίνα έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της ταχείας βιομηχανοποίησης. Σε επίπεδο εθνικής μόλυνσης, έχει ξεπεράσει αυτή των ΗΠΑ.

Αλλά ο πληθυσμός είναι πολύ μεγαλύτερος, συνεπώς οι κατά κεφαλήν εκπομπές αντιστοιχούν σε χαμηλότερο ποσοστό - και ανεβαίνουν ταχύτατα. Ανάλυση του ευρωπαϊκού κέντρου ερευνών, JRC, έδειξε ότι κάθε Κινέζος παράγει ετησίως 6,9 τόνους διοξειδίου του άνθρακα, σε σύγκριση με τους 16,9 τόνους που αποδίδονται στον Αμερικανό πολίτη. Υπάρχουν δε αναλύσεις που τοποθετούν τη μόλυνση του Αμερικανού στους 20 τόνους. Ο κινεζικός αριθμός έχει μεν τριπλασιαστεί από το 1990, ωστόσο ο κ. Ξίε, μιλώντας σε Βρετανούς βουλευτές, διακήρυξε ότι η Κίνα «δεν θα ακολουθήσει τον δρόμο των Αμερικανών» και δεν θα επιτρέψει στο ποσοστό των ρύπων να ανέβει τόσο ψηλά.

Το ισχύον πενταετές πρόγραμμα οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας προβλέπει κατά 40% ανάπτυξη από το 2010, αλλά και μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 17%. Μακροπρόθεσμος στόχος είναι να προωθηθεί η αποτελεσματικότητα στην ενέργεια κατά 40% έως 45% έως το 2020 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2005

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: