"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Εκοψαν το επίδομα τοκετού στα δημόσια μαιευτήρια

Της Θεοδωρας Λιακοπουλου

Η απόφαση να καταργηθεί το επίδομα για τους –φυσιολογικούς ή με καισαρική– τοκετούς που γίνονται σε κρατικά μαιευτήρια δίνει και πάλι προβάδισμα στα ιδιωτικά μαιευτήρια, καθώς το βοήθημα εκεί εξακολουθεί να παρέχεται. Την ίδια στιγμή, το ψαλίδισμα αυτό έχει και κοινωνική διάσταση, καθώς το επίδομα τοκετού αποτελούσε επί δεκαετίες μία σημαντική οικονομική στήριξη στην οικογένεια για το πρώτο διάστημα μετά τη γέννηση του βρέφους. Ακόμη όμως και όσοι το δικαιούνται –δηλαδή όσοι επιλέξουν ιδιωτικό μαιευτήριο– θα το πάρουν μειωμένο. Γιατί στα μείον αυτής της απόφασης είναι και η μείωσή του κατά 400 ευρώ (άρα θα διαμορφωθεί στα 900 ευρώ αντί για τα 1.300 ευρώ). Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι τα 400 ευρώ που αφαιρέθηκαν από το επίδομα θα επιβαρύνουν την οικογένεια, η οποία θα τα βάλει «από την τσέπη της» για να εξοφλήσει το ιδιωτικό μαιευτήριο που επέλεξε.

Ποια είναι όμως τα νέα επιδόματα και ποιοι τα δικαιούνται, σύμφωνα με τον νέο κανονισμό παροχών υγείας, ο οποίος βρίσκεται σε ισχύ με την πρόσφατη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως;

Σύμφωνα με τον νόμο, επίδομα τοκετού δικαιούνται μόνον οι γυναίκες οι οποίες γεννούν σε ιδιωτικό μαιευτήριο, που είναι μη συμβεβλημένο με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), ενώ εκείνες οι οποίες θα γεννούν σε δημόσιο μαιευτήριο ή σε συμβεβλημένη με το Ταμείο τους ιδιωτική κλινική θα τυγχάνουν μόνον κάλυψης των δαπανών νοσηλείας τους. 

Σύμφωνα με τον κανονισμό του ΕΟΠΥΥ, όσες γυναίκες επιλέξουν ιδιωτικό μαιευτήριο μη συμβεβλημένο με το Ταμείο τους θα παίρνουν από 900 ευρώ για τη γέννηση ενός παιδιού, 1.200 ευρώ σε περίπτωση δίδυμης κύησης και 1.600 ευρώ για τρίδυμη κύηση. Στις περιπτώσεις αυτές, το βοήθημα θα καταβάλλεται εφ’ άπαξ αντί μαιευτικής περίθαλψης. Το ποσό καταβάλλεται σε περίπτωση τοκετού σε μονάδα όπου δεν εφαρμόζεται το κλειστό ενοποιημένο νοσήλιο. Στα μαιευτήρια όπου υπάρχει σύμβαση θα καλύπτονται από το Ταμείο τα έξοδα νοσηλείας. 

Ο νέος κανονισμός έφερε στο προσκήνιο το αλαλούμ που επικρατεί σχετικά με τα επιδόματα που δικαιούται μία οικογένεια που αναμένει τη γέννηση ενός παιδιού.

Ερωτήματα

Ενα από τα συχνότερα ερωτήματα αφορά στη γυναίκα που πρόκειται να γεννήσει δίδυμα, αν δικαιούται εις διπλούν όλα τα επιδόματα ή όχι;

Αρχικώς, με τον νέο κανονισμό ορίζεται ότι το επίδομα τοκετού για δίδυμη κύηση διαμορφώνεται στα 1.200 ευρώ, ενώ σε περίπτωση τρίδυμης κύησης ανεβαίνει στα 1.600 ευρώ και παρέχεται μόνο σε ιδιωτικό μαιευτήριο μη συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ.

Ενα άλλο ερώτημα έχει να κάνει με τα επιδόματα κυοφορίας και λοχείας που δίνονται από τους ασφαλιστικούς φορείς και τον ΟΑΕΔ. Φορολογούνται;

Στον φορολογικό νόμο δεν ορίζεται ρητά αν τα επιδόματα κύησης και λοχείας απαλλάσσονται του φόρου εισοδήματος. Ωστόσο, ατύπως θεωρείται ότι αυτά δεν φέρουν τον χαρακτήρα εισοδήματος και δεν φορολογούνται. Ειδικώς το επίδομα από τον ΟΑΕΔ επισήμως δεν είναι φορολογητέο εισόδημα. Αυτό σημαίνει ότι στη φορολογική σύμβαση της οικογένειας θα μπει προαιρετικά, ως ποσό για κάλυψη τεκμηρίων (τωρινών ή μελλοντικών).

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: