"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Εγκεφαλικό γεγονός

Του ΚΩΣΤΑ ΓΕΩΡΓΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ

Σε μια ώρα σκοτεινή για το μέλλον αυτού του τόπου, με επικρεμάμενη τη δαμόκλειο σπάθη της χρεοκοπίας, υπάρχει μια αξιοσημείωτη αισιοδοξία, αν δεν είναι παρηγοριά στον άρρωστο, σε ορισμένες όψεις της ζωής μας. Με το ένα πέμπτο του ενεργού πληθυσμού άνεργο, τον μισό ενεργό υπόλοιπο πληθυσμό υποαπασχολούμενο ή με κουτσουρεμένη την αγοραστική του δυνατότητα, με παροχή δωρεάν συσσιτίου από τον Δήμο και την Αρχιεπισκοπή όχι μόνο σε αλλοδαπούς ή παρίες Ελληνες, αλλά ανέργους και πεινασμένους συνταξιούχους, την περασμένη Κυριακή οι τρεις μεγαλύτερες σε κυκλοφορία εφημερίδες διέθεταν μαζί με τις μαύρες και δυσοίωνες πολιτικές και οικονομικές ειδήσεις πολυτελείς εκδόσεις, πολύχρωμες και εικονογραφημένες με γαστρονομικές συνταγές. Αλλη ετοιμάζει ειδικό πλούσιο ένθετο με ποικιλίες οίνων και άλλων τερψιλαρυγγίων.

Ο Καραγκιόζης, θα μου πείτε, πάντα καρβέλια ονειρεύεται. Σύμφωνοι, αλλά από το καρβέλι, τον χαλβά και την ελιά, άντε και το τουλουμοτύρι και τη λακέρδα, το όνειρο πλέον προσφέρει γαλλική κουζίνα, πολύπλοκα και πολύγευστα γλυκά, σπάνια τυριά, χαβιάρια, ακόμη και συνταγές για μαγείρεμα καρχαρία.

Διατελούμε εν πλήρει συγχύσει; Ελπίζουμε; Εχουμε ψευδαισθήσεις, παραισθήσεις, βλέπουμε φαντάσματα, καταναλώνουμε ονειρική ύλη; Μετατοπίζουμε τη μίζερη βιοτή μας από του κρανίου τόπου στην ουτοπία; 

Ποιος ξέρει; Μάλλον, όπως σημαίνει ο Ράμφος, βιώνουμε τη «Λογική της παράνοιας». Την ίδια Κυριακή σε άλλη εφημερίδα ανθολογείται ποίημα του Σεφέρη σημαδιακό για την κατάντιά μας και σε άλλη στήλη γκεσέμι της λογοτεχνικής κριτικής μαζί με τον Παλαμά, τον Σικελιανό συγκαταλέγει στους ξεπερασμένους τον Σεφέρη!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: