"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Κατάλαβα τι είπε!

Της ΡΕΑΣ ΒΙΤΑΛΗ

Ανήκουστο! Πώς το λένε οι σύγχρονοι; Δεν υπάρχει! Μίλησε ο νέος Πρωθυπουργός και κατάλαβα τι είπε. Κάθε λέξη του. Αρχή, μέση, τέλος. Κουφό;  

Είχα ξεμάθει. Χθες κατάλαβα πόσο είχα ξεμάθει. Τα τελευταία χρόνια ζούσαμε με δυο ντέρτια ως λαός. Ένα γιατί δεν μιλάει ο Κωστάκης (λες και αν μιλούσε θα πέφταμε ξεροί από γνώσεις) και δύο γιατί έσωσε και μίλησε ο Γιωργάκης. Τι δράμα ζήσαμε; Και είμαστε και της κουβέντας.  

Χρόνια και χρόνια ν΄αναλύουμε τη σιωπή του Βούδα της Ραφήνας. Άντε να εξηγήσεις τη σιωπή! Να κάνει άραγε μουτράκια επειδή τον τίμησε με τη ψήφο του τόσος κόσμος ενώ καίγονταν η Ελλάδα; Να κάνει πείσματα; Να κάνει ντροπές; Να έχει αίσθηση; Συναίσθηση; Αλλά τότε γιατί εισπράττει μισθό κάθε μήνα; Άντε να εξηγήσεις τη σιωπή!

Από την άλλη, o Γκάντι του Καστριού. Άντε να εξηγήσεις τι ήθελε να πει. Και πολλές φορές τα διάβαζε κιόλας. Άρα ένας που τα έγραφε και ένας που τα διάβαζε. Δυο! Τι νάθελαν να πουν; Τι μηνύματα ήθελαν να μας περάσουν; Ξεκινήσαμε από «λεφτά υπάρχουν», πιάσαμε το υπονοούμενο στο Καστελόριζο, μας ξέφυγε στην πορεία, αποκλείσαμε κούρεμα, χαρήκαμε χρεοκοπία, καταχαρήκαμε κούρεμα. Όλα αισιόδοξα μας τα έλεγε. Όλα στο τσακ τα γλυτώναμε. Για όλα μεγάλο αγώνα έκανε. 

Καταλήξαμε σε δίλημμα. Πρωθυπουργός Πετσάλνικος ή Κακλαμάνης; Πήγε και στον Πρόεδρο και παρέδωσε πριν παραδώσει. Έβγαλε ένα λόγο, πάλι χαρούμενος και χάρηκε και ο Πρόεδρος. Αυτά κι αν ήταν τα ωραία! Τον καταλάβαινε και ο Πρόεδρος. Δηλαδή μόνο εμείς δεν τον καταλαβαίναμε. Άβυσσος η διαλεκτική του Γιώργου!

Βασανισμένος λαός. Βασανισμένα τ΄αφτιά μας. Χθες μίλησε ο Πρωθυπουργός. Ανήκουστο! Κατάλαβα. Σας ορκίζομαι κατάλαβα τι είπε. Και μη με κοροϊδέψετε για απλοϊκιά. Στα κρυφά του πέταξα και ένα ξεμάτιασμα. Κρατήστε το τελευταίο μεταξύ μας…

Y.Γ Ξέρω, ξέρω! Σημασία έχει τι κάνεις, όχι τι λες. Εμένα θα μου πείτε; Έχουν γνώση οι Έλληνες…

PROTAGONGR

Δεν υπάρχουν σχόλια: