"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΞΑΓΟΡΑ - ΒΟΜΒΑ της Motorola Mobility έναντι 12,5 δισ. δολαρίων απο την Google. Aλλάζει ο παγκόσμιος χάρτης κινητής τηλεφωνίας

Toυ ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΕΦΑΝΗ

Νέα δεδομένα στην αγορά κινητής τηλεφωνίας επιχειρεί να φέρει η Google, η οποία αιφνιδιάζοντας τις αγορές ανακοίνωσε την εξαγορά της εταιρείας τηλεπικοινωνιών Motorola Mobility έναντι 12,5 δισ. δολαρίων.

Στόχος της Google, η οποία ήδη δραστηριοποιείται στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας με το λογισμικό Android, είναι να παρέχει ολοκληρωμένες τηλεπικοινωνιακές λύσεις συνδυάζοντας το λογισμικό και τις συσκευές, όπως κάνει η Apple με το iPhone.

Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, η Google θα καταβάλει 40 δολάρια για κάθε μετοχή της Motorola, τιμή κατά πολύ υψηλότερη (+63%) από το κλείσιμο της περασμένης εβδομάδας

Η Motorola Mobility που διαχωρίστηκε από τη Motorola τον Ιανουάριο εξειδικεύεται στην κατασκευή κινητών τηλεφώνων. Πρέπει να σημειωθεί ότι η κίνηση της Google είναι η μεγαλύτερη εξαγορά στην ιστορία της, καθώς μέχρι σήμερα εξαγόραζε κυρίως μικρές εταιρείες λογισμικού ή υλικού. Μάλιστα, οι διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι αποτελεί το πρώτο «δείγμα γραφής» του συνιδρυτή της Google Λάρι Πέιτζ, ο οποίος τον Απρίλιο ανέλαβε τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας. Σε ανακοίνωσή του ο Λάρι Πέιτζ επισήμανε πως η εξαγορά πρόκειται να ενισχύσει κατά πολύ το σύνολο των προϊόντων που βασίζονται στο λειτουργικό Android. Οπως ανέφερε, η συνέργεια των δύο εταιρειών θα πολλαπλασιάσει τις δυνατότητες ολόκληρου του συστήματος του Android, ενώ συμπλήρωσε ότι οι δύο εταιρείες ταιριάζουν ιδανικά.

Η κίνηση της Google να μπει στην αγορά των κινητών τηλεφώνων - και όχι μόνο του λογισμικού - εκτιμάται ότι είναι μια εξέλιξη που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα στην κινητή τηλεφωνία. Στόχος της Google είναι να αυξήσει το μερίδιο της αγοράς της, κυρίως έναντι της Apple, η οποία εξαρχής είχε δραστηριοποιηθεί διαθέτοντας τη δική της συσκευή (iPhone) και λογισμικό (iOS). Παράλληλα, σύμφωνα με τους αναλυτές, η κίνηση της Google αποτελεί απάντηση και στη συμμαχία Nokia - Microsoft, καθώς η πρώτη θα κατασκευάζει κινητά τηλέφωνα τα οποία θα ενσωματώνουν το λειτουργικό σύστημα Windows 7 της δεύτερης.

Με βάση τα τελευταία δεδομένα, το Android είναι το δημοφιλέστερο λειτουργικό σύστημα για έξυπνα κινητά τηλέφωνα παγκοσμίως και η διείσδυσή του διαμορφώνεται σε σχεδόν 50%. Εντούτοις, ως μεμονωμένη εταιρεία η Apple κατέχει τα σκήπτρα στην αγορά, με μερίδιο κοντά στο 20%, διαθέτοντας μάλιστα μόνο δύο συσκευές (το iPhone 4 και το iPhone 3GS). Αντίθετα, η διείσδυση του Android είναι κατακερματισμένη καθώς μία σειρά από εταιρείες, μεταξύ των οποίων η Samsung, η LG και η HTC, το χρησιμοποιούν σε πλήθος μοντέλων.

Οταν μάλιστα ο κλάδος των έξυπνων κινητών τηλεφώνων αναπτύσσεται με ετήσιο ρυθμό που υπερβαίνει το 30% και οι αναλυτές προβλέπουν το 2012 πωλήσεις άνω του ενός δισ. συσκευών παγκοσμίως, είναι λογικό το αυξημένο ενδιαφέρον από τις μεγαλύτερες εταιρείες. Αντίστοιχα, το λογισμικό Android - όπως και αυτό της Apple - χρησιμοποιείται και στα tablet PC, τα οποία επίσης γνωρίζουν κατακόρυφη αύξηση στις πωλήσεις τους την τελευταία διετία.

TA NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: