"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΚΟΠΙΑ: ΣΤΗΝOΥΝ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΣΤΟ «ΠΑΡΚΟ ΤΟΥ ΑΛΥΤΡΩΤΙΣΜΟΥ»

Διάλειμμα ολίγων (προεκλογικών) ημερών έκαναν τα Σκόπια και από την Τρίτη συνεχίζουν τις προκλήσεις τους και την παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας.

Παρά τις αντιρρήσεις μελών της αντιπολίτευσης και παρά τις εκκλήσεις του Προέδρου Ιβανόφ για δρομολόγηση λύσης το συντομότερο δυνατόν, προκειμένου η χώρα να μπει σε ευρωπαϊκή τροχιά, ο νικητής των εκλογών της 5ης Ιουνίου Νίκολα Γκρούεφσκι συνεχίζει την πολιτική του αλυτρωτισμού.

Στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων, που έχει μετατραπεί σε… έκθεση αναζήτησης ιστορικής ταυτότητας, άρχισαν οι εργασίες για την συναρμολόγηση και τοποθέτηση του «Έφιππου Πολεμιστή», δηλαδή ενός θηριώδους αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Πρόκειται για ένα άγαλμα ύψους 12 μέτρων, που μαζί με την βάση, η οποία θα βρίσκεται στο κέντρο ενός σιντριβανιού, φθάνει τα 22 μέτρα. Είναι χάλκινο, κατασκευάστηκε σε εργαστήριο της Φλωρεντίας και, όπως έχουμε ήδη γράψει, το κόστος του, μαζί με την βάση και το σιντριβάνι (5,3 εκ ευρώ) έχει προκαλέσει εσωτερικούς τριγμούς στα Σκόπια.

Ο Γκρούεφσκι, παρά τις αντιρρήσεις όχι μόνο της αντιπολίτευσης, αλλά και του αλβανικού κόμματος του Αλή Αχμέτι που μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, επιμένει να συντηρεί το πνεύμα αλυτρωτισμού, σε μια διαρκή προσπάθεια συντήρησης του εθνικισμού, που, όπως αποδείχθηκε, τον κρατά στην εξουσία.

Η εμμονή σ’ αυτήν την πολιτική, αποτελεί ευθεία παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995 (που επίσης όπως αποδείχθηκε υπεγράφη για να… παραβιάζεται με κάθε ευκαιρία), καθώς αυτή προβλέπει αποφυγή από τα δύο συνυπογράφονται μέρη (Ελλάδα και ΠΓΔΜ) κάθε ενέργειας που προκαλεί ή αναμοχλεύει πάθη.

EΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: